Hus: Apinarokko on hyvin todennäköisesti tullut Suomeen

Tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla.

Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta on todettu todennäköisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Kuva on otettu Meilahden sairaalan ulkopuolelta joulukuussa 2021.

25.5. 11:48 | Päivitetty 25.5. 13:56

Aamulehti

Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta on hyvin todennäköisesti todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), tiedottaa Hus.

Lopullinen varmistus tartunnasta saadaan, kun näyte on saatu sekvensoitua. Husin mukaan sekvensointi valmistuu loppuviikolla.

Tartunta oli saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla.

Husin mukaan kotihoidossa olevalla miehellä on rakkuloita ja korkea kuume, mutta muutoin hän voi hyvin. Tartunnan saaneen kanssa läheisessä kontaktissa olleet on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

Muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu muutaman viikon aikana kymmeniä apinarokkotapauksia. Tartuntoja on todettu henkilöillä, jotka eivät ole olleet alueilla, jossa apinarokkoa tyypillisesti esiintyy.

Nykyiseen epidemiaan liittyviä apinarokkotapauksia on todettu Afrikan ulkopuolella tähän mennessä noin 120, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan apinarokolle altistuneita voitaisiin rokottaa tulevan sukupolven isorokkorokotteilla. Niitä ei kuitenkaan ole Suomessa tällä hetkellä saatavilla. Jos epäilee saaneensa apinarokkotartunnan, tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen kuin hakeutuu hoitoon, THL ohjeistaa.

Husin mukaan suurimmassa osassa tapauksista tartuntojen epäillään liittyvän miesten väliseen seksiin. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin.

Mikä?

Apinarokko

Virussairaus, joka esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Tavallisesti sen saavat ihmiset, jotka ovat olleet tekemisissä villieläinten kanssa, ja taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on ollut harvinaista.

Vaatii usein hyvin läheisen kontaktin tarttuakseen ihmisten välillä.

Tartunnan saaneille voi kehittyä rakkuloita erityisesti kasvoille, mutta niitä voi olla myös muualla keholla sekä sukuelinten alueella. Kuumetta ja yleistä sairauden tunnetta saattaa esiintyä muutama päivä ennen ihottuman puhkeamista.

Tauti paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa. Vakava tauti on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Kuuluu rokkovirusten sukuun. Muita rokkovirustauteja ovat esimerkiksi isorokko ja lehmärokko. Isorokkorokotteen saaneilla ihmisillä voi olla vielä jonkin verran suojaa apinarokkovirusta vastaan. Rokotetta ei ole kuitenkaan annettu Suomessa 1970-luvun jälkeen.

Lähde: Hus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut