Kokoomuksen entinen puheen­johtaja Ilkka Suominen on kuollut

Kassakaappisopimuksesta kansan mieleen jäänyt ministeri kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen on kuollut. Kuvassa Suominen vuonna 2016.

23.5. 20:50 | Päivitetty 23.5. 22:01

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja ministeri Ilkka Suominen on kuollut, tiedottaa kokoomus. Hän kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Suominen toimi Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991 ja kauppa- ja teollisuusministerinä 1987–1991. Kansanedustaja hän oli kahdesti: vuosina 1970–1975 ja vuosina 1983–1994. Suominen toimi myös eduskunnan puheenjohtajana. Euroopan parlamentin jäsen Suominen oli 1999–2004.

Suominen syntyi Nakkilassa 8. huhtikuuta vuonna 1939. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1956 Porin suomalaisesta yhteiskoulusta ja valmistui nahkakemian insinööriksi Lontoon National Leather Sellers' Collegesta vuonna 1958 ja Reutlingenin Westdeutsche Gerberschulesta 1959.

Myöhemmin Suominen valmistui Porin kauppaopistosta merkonomiksi vuonna 1964 sekä valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 1969. Vuosina 1960–1979 Suominen työskenteli perheensä yrityksessä J. W. Suominen Oy:ssä eri tehtävissä, lopuksi toimitusjohtajana.

Kaksi tapausta

Ilkka Suominen jää historiaan etenkin kahdesta tapauksesta: kassakaappisopimuksesta 1987 ja Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssista 1989.

Kuuluisassa kassakaappisopimuksessa Suominen, keskustan Paavo Väyrynen ja Rkp:n Christoffer Taxell sitoutuivat ennen kevään 1987 vaaleja siihen, että hallitus tehdään yhdessä. Se oli poliittinen aiesopimus.

Hanke raukesi siihen, kun presidentti Mauno Koivisto tuohtui kuultuaan ennakkosopimuksesta ja poimi sivusta pääministeriksi kokoomuksen entisen puheenjohtajan Harri Holkerin. Suominen tuli joka tapauksessa sinipunahallitukseen, kauppa- ja teollisuusministeriksi.

Ministerinä Suomisen niskaan kaatuivat Wärtsilä Meriteollisuuden valtavat telakkaongelmat, ja syksyllä 1989 toteutui yksi Suomen teollisuushistorian suurimmista konkursseista.

Kokoomuslaiset muistelevat

Suominen nimitettiin kokoomuksen kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2012. Puoluetoverit osoittivat maanantai-iltana suruvalittelujaan Twitterissä.

Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa, että Suomista muistetaan lämmöllä ja surulla. Hän kuvaa Suomista yhdeksi kokoomuksen "suurista persoonista". Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma kirjoittaa Suomisen olleen lämmin ja kannustava persoona.

Kansanedustaja Timo Heinonen kertoo puhuneensa Suomisen kanssa puhelimessa viimeisen kerran pari viikkoa sitten. Hän kuvaili puhelua lämminhenkiseksi ja tulevaisuuteen katsovaksi. Kansanedustajat Elina Valtonen ja Arto Satonen nostavat esiin Suomisen kansainvälistä puolta. Valtonen kuvaa Suomista ”eurooppalaiseksi suomalaiseksi” ja Satonen ”Euroopan tason valtiomieheksi”.

Tämä olipäivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut