Vihreät perui ehdotuksensa sunnuntai­lisien uudistamisesta ja kannattaa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa

Puolueen ohjelmasta ei löydy enää ydinvoima­­vastaista linjausta. Puolue linjasi poliittisesta ohjelmastaan vuosille 2023–2027 Joensuun puoluekokouksessaan.

Yleisöä vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa europarlamentaarikko Ville Niinistön puheen aikana 21. toukokuuta 2022.

22.5. 11:45 | Päivitetty 22.5. 16:57

VIHREIDEN puoluekokous perui alustavassa poliittisessa ohjelmassaan olleen ehdotuksen sunnuntailisien uudistamisesta.

Alustavan ohjelmaesityksen mukaan vihreät halusi uudistaa sunnuntailisät, mutta se äänestettiin nurin sunnuntaina vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

Lue lisää: Vihreiden puoluekokous alkoi Joensuussa alhaisten kannatuslukujen katveessa

Ehdotuksen läpimeno olisi tarkoittanut, että nykyinen sunnuntailisän takaava laki olisi poistettu. Käytännössä se tarkoittaisi, etteivät työntekijät enää saisi vähintään kaksinkertaista palkkaa sunnuntaisin.

”Haetaan kolmikantaisesti malli sunnuntailisien uudistamisesta vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta”, luki ohjelmaesityksessä.

Esitys herätti lauantaina runsaasti kritiikkiä työntekijäpuolella. Myös moni vihreä puoluekokousedustaja haluaisi muuttaa puoluehallituksen työryhmän tekemän ehdotuksen.

”Puoluekokous päätti, että tämä kirjaus poistetaan ohjelmasta. Mietimme edelleen keinoja, joilla ravintola- ja kahvilatoimijoiden toimintaa voisi helpottaa mutta nyt ei ollut se hetki, jolloin tällaista uudista pitäisi lähteä tekemään,” puolueen puheenjohtajan tuuraaja Iiris Suomela sanoi äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuudessa Joensuussa.

VIHREÄT päätti kokouksessa vuosien 2023–2027 poliittisesta ohjelmastaan.

Puoluekokous päätti muun muassa äänestyksen jälkeen niukalla enemmistöllä lisätä ohjelmaan pyrkimyksen sallia korkeintaan 15,5 prosenttisten alkoholien myynnin ruokakaupoissa. Tällä hetkellä raja on 5,5 prosenttia.

Koulutuksen rahoituksen puolue nostaisi pohjoismaiselle tasolle.

PUOLUEEN uudesta ohjelmasta ei enää löydy ydinvoimavastaista kirjausta. Aikaisemmin sellainen on ollut.

Poikkeuksen tekee Fennovoima.

”Pysäytetään Fennovoiman hanke, koska se on erottamattomasti kytköksissä Venäjän hallintoon”, ohjelmaluonnoksessa lukee. Tämä kohdan puoluekokous hyväksyi sunnuntaina. Samalla se hylkäsi kaikki ydinvoimavastaiset ehdotukset.

Vihreät eivät enää aja myöskään asepalveluksen muuttamista vapaaehtoiseksi.

”Ukrainan tilanne on vaikuttanut aika paljon ohjelman sisältöön. Meillä on ollut pitkän tähtäimen tavoite vapaaehtoiseen asepalvelukseen siirtymisestä. Sitä ei enää kirjattu tähän ohjelmaan”, sanoo vihreiden ohjelmatyöstä vastaava kansanedustaja Jenni Pitko.

KOKOUKSESSA erityisen paljon herätti keskustelua puolueen nykyinen myönteinen kanta huumeiden laillistamiseen.

Viime vuoden puoluekokouksessa vihreät päätti äänin 183–181 ryhtyä kannattamaan kannabiksen laillistamista.

Kokouksessa äänestettiin viime vuonna ohjelmaan lisätyn myönteisen kannan kumoamisesta, mutta esitys hylättiin. Vihreät siis edelleen kannattaa kannabiksen laillistamista.

”Estetään kannabiksen sääntelyllä päihteiden käyttäjien ongelmien syventymistä sekä vähennetään rikollisuutta ja harmaata taloutta. Aloitetaan kannabiksen laillistamisen, markkinoiden sääntelyn ja verotuksen valmistelu Saksan kokemuksia hyödyntäen”, kuuluu ohjelman kannabiskirjaus nyt.

”Tässä nojaudutaan tutkittuun tietoon ja lähdetään haittojen minimoimisen kautta. Myyntiä säänneltäisiin, ja näin pystytään estämään sen päätyminen alaikäisille”, sanoi Jenni Pitko.

Lue lisää: Vihreät kannattaa kannabiksen myynnin laillistamista

KOKOUS äänesti myös ehdotuksesta, jonka mukaan nuorten itsenäistymistä ja taloustaitojen opettelua tuetaan siirtämällä huoltajalle maksettavasta lapsilisästä 25 prosenttia nuorisorahan 15–16 -vuotiaille. Esitys meni läpi.

Uusi ohjelma on noin 30-sivuinen.

Siinä esitetään muun muassa energiarahaa, joka alustavien laskelmien mukaan olisi 44 euroa kuukaudessa pienituloisille ja maalla asuville ihmisille, jos energia- ja liikkumiskustannukset nousevat äkillisesti. Rahaa saisi noin 450  000 ihmistä.

Puolue ajaa miljardin euron vihreää verouudistusta. Siinä korotettaisiin ympäristö- ja kulutusveroja. Pieni- ja keskituloisten tuloveroja puolue laskisi.

Ilmastotekoja puolue vaatii lisää. Luonnonsuojelurahat se haluaa tuplata ensi hallituskaudella. Puolue haluaa edistää polttoaineiden päästökauppaa ja tiemaksuja.

OHJELMAAN kuuluu myös kohua herättänyt ehdotus oleskeluluvan myöntämisestä pitkään maassa olleille turvapaikanhakijoille.

Opintorahaa puolue nostaisi sadalla eurolla. Puolue poistaisi päivähoitomaksut asteittain. Lapsilisät se sitoisi kansaeläkeindeksiin, ja isovanhemmat voisivat saada ansiosidonnaista vanhempainrahaa.

Päivitys 22.5.2022 kello 16.55: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut