Vihreiden puoluekokous alkoi Joensuussa alhaisten kannatuslukujen katveessa

Ohisalo: Ihmiset eivät välttämättä aina gallupeissa muista, mitkä saavutuksista ovat vihreiden puskemia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui puoluekokouksessa Joensuussa 21. toukokuuta 2022.

21.5. 13:13 | Päivitetty 21.5. 21:18

STT

Vihreät viettää puoluekokousta pitkästä aikaa fyysisesti yhdessä, mutta iloiseen jälleennäkemiseen tuovat synkkää sävyä pohjamudissa matelevat kannatusluvut. Suurin syy kannatusalhoon on puoluejohdon mukaan se, ettei vihreät ole tuonut riittävästi esille saavutuksiaan hallituksessa.

Äänestäjien muistuttelussa alkaa olla kiire, sillä eduskuntavaalit käydään vajaan vuoden kuluttua.

”Hallituksessa on kannettu vastuuta erittäin vaikeiden kolmen vuoden ajan. Niistä saavutuksista eivät ihmiset välttämättä aina gallupeissa muista, mitkä ovat juuri vihreiden puskemia”, arveli vanhempainvapaalla oleva puheenjohtaja Maria Ohisalo Joensuun puoluekokouksessa toimittajille.

Ohisalo palaa kesäkuun alkupuolella puolueen johtoon ja ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Hänellä on kova työ puurtaa vihreiden kannatus edes lähelle parhaita kannatuslukuja. Vuoden 2017 elokuussa vihreät oli hetken jopa Suomen toiseksi suosituin puolue Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä 17,5 prosentin kannatuksella.

Nyt tuoreimmassa Ylen kannatuskyselyssä puolue putosi vasemmistoliiton taakse ja sen kannatus oli 8,8 prosenttia. Helsingin Sanomien kyselyssä keskiviikkona kannatus oli 9,1 prosenttia, mutta sija pysyi kuitenkin viidentenä vasemmistoliiton edellä.

Huoli miehistä

Puoluekokouksessa ei tehdä henkilövalintoja, tärkein asia on poliittisen ohjelman hyväksyminen seuraavalle eduskuntavaalikaudelle. Se määrittelee, mitä asioita puolue haluaa edistää vaalikaudella 2023–2027 ja luo pohjan eduskuntavaalikampanjalle. Linjauksista äänestetään sunnuntaina.

Ohisaloa puheenjohtajana sijaistavalta Iiris Suomelalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, eikö puolue pelkää kannabiksen laillistamispyrkimyksen karkottavan äänestäjiä. Osa vihreistä haluaisi muuttaa viime puoluekokouksessa tehdyn päätöksen passiiviseksi.

”Ajattelen, että päihdepolitiikkaa on tärkeää tehdä ihmisten tarpeista käsin ja niin että me saamme torjuttua päihdeongelmia”, hän vastasi.

Kannabiksen laillistamisesta käytettiin monta puheenvuoroa lauantaina, sekä puolesta että vastaan.

Puoluekokoukselle oli myös muun muassa jätetty aloite, jonka jättäjien mielestä on ”tärkeää keskustella puolueen sisällä vaikeasta asiasta, nimittäin miesten vaikeudesta päästä läpi vihreiden listoilta”.

Historiallisia saavutuksia

Puoluejohto käytti avauspuheenvuorot hyväkseen muistuttaakseen puolueväkeä vihreiden saavutuksista.

”Me teemme tässä hallituksessa historiallisen paljon ilmaston ja luonnon suojelemiseksi. Uusi luonnonsuojelulaki, 100 miljoonaa lisää rahaa luonnonsuojeluun, historialliset määrät ennallistettuja ja suojeltuja soita, maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio”, kehui Suomela.

Hän uskoo, että kannatusluvut lähtevät nousuun, kun normaali arki ja ihmisten kohtaamiset taas jatkuvat. Myös Ohisalo luottaa kohtaamisten voimaan, hän aikoo esimerkiksi lähteä kiertueelle yrityksiin, jotka ovat edelläkävijöitä vihreässä siirtymässä.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoi, että monipuoluehallituksessa on vaikeaa nostaa omaa profiilia, mutta mallia voisi ottaa esimerkiksi Saksan vihreistä, jotka ovat onnistuneet tekemään energiapolitiikan murroksesta vihreän teeman.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne katsoi, että eniten petrattavaa on siinä, millaisena puolueena vihreät näyttäytyy.

”Petrattavaa on sen sanoittamisessa, että me olemme tavoitettava”, ymmärrettävä poliittinen toimija useammalle.

Päivitys 21.5.2022 kello 21.18: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut