Massiivinen yhdysvaltalaisalus tulee etelärannikolle turvaamaan Suomen teollisuuden kaasunsaantia

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan terminaalilaivan tulo mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.

Excelerate Energy -yhtiön toimitusjohtaja Steven Kobos.

20.5. 17:50

STT

Suomen hallitus järjesti perjantaina harkitun tiedotuksellisen vastaiskun Venäjälle, joka katkaisee lauantaiaamuna maakaasun toimitukset Suomeen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. Terminaalilaiva Exemplar tulee näillä näkymin vuoden lopulla Suomen etelärannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.

Saarikon mukaan kelluvan LNG-terminaalin tulo Suomeen on merkittävä askel Suomen energiahuoltovarmuuden parantamisessa. Hänen mukaansa alus tulee käytännössä mahdollistamaan Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.

”Me emme halua rahoittaa suomalaisilla varoilla (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin pyrkimyksiä tuhota Ukrainaa”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan yhdysvaltalaislaivan Suomeen-tulon taustalla ei ole Suomen ja Yhdysvaltain hallitusten yhteistyötä, vaan kysymys on markkinaehtoisesta yritysten välisestä yhteistyöratkaisusta.

Lue lisää: Gasum: Venäjä sulkee Suomen kaasuhanan lauantaina kello 7 – Sopimus LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta allekirjoitettu

Laiva käyttöön ensi talveksi

LNG eli nesteytetty maakaasu kuljetetaan tankkereilla terminaalilaivaan, missä se höyrystetään jälleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan Suomeen saapuva terminaalialus on varsin mittava, sillä yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta. Pituutta aluksella on lähes 300 metriä.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin se varmistaisi teollisuuden kaasunsaannin ensi talvena.

Gasgridin toimitusjohtajan Olli Sipilän mukaan terminaalialuksen tarkka sijoituspaikka on vielä auki.

”On vielä useita paikkoja, joita arvioidaan eri näkökulmista”, Sipilä sanoi.

Saarikko ja Sipilä toivoivat, että viranomaiset luvittavat laivan tarvitsemat satamarakenteet pikaisesti ja ne saadaan myös pikaisesti rakennettua, jotta laiva saadaan käyttöön jo tulevana talvena.

”Tilanne on nyt poikkeuksellinen ja silloin edellytetään myös poikkeuksellisen ripeää toimintaa”, Saarikko sanoi.

"Kokenut maailmamatkaaja"

Tiedotustilaisuudessa esiintynyt Excelerate Energyn toimitusjohtaja Steven Kobos kertoi Exemplar-aluksen sopivan erityisen hyvin Suomen kaltaisiin kylmiin olosuhteisiin, jollaisissa se on toiminut muun muassa Argentiinan rannikolla ja Bostonissa Yhdysvalloissa.

Cobos luonnehti Exemplar-alusta "kokeneeksi maailmanmatkaajaksi", joka on perinteisenä tankkerina toimittanut nesteytettyä maakaasua useisiin maihin eri puolilla maailmaa.

”Exemplarin höyrystämiskapasiteetti on yli viisi miljardia kuutiometriä vuodessa, mikä riittää hyvin kattamaan Suomen ja Viron yhteenlasketun kaasunkulutuksen, ja vielä jää paljon ylikin”, Cobos laski.

Gasgridin arvion mukaan laivahankkeen kokonaiskustannukset ovat 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 460 miljoonaa euroa, minkä lisäksi summaan tulee käytön volyymiin liittyviä kustannuksia.

Saarikon mukaan nyt löydetyn ratkaisun taustalla ei ole Suomen ja Yhdysvaltain hallintojen poliittinen yhteistyö, vaikka Washingtonista onkin viime aikoina kuultu erilaisia myötätunnon osoituksia Suomea kohtaan. Hänen mukaansa kysymys on markkinaehtoisesta yritysten välisestä yhteistyöratkaisusta.

”En tunnista suoraa Yhdysvaltojen hallinnon roolia tässä ainakaan niin, että minulla olisi siitä suoraa tietoa, vaan kysymyksessä on puhdas yritysten välinen yhteistyö”, Saarikko sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut