Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yrittää sopia työrauhasta hoitajajärjestöjen kanssa – Kuntatyönantajat tuomitsee

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti käynnistää neuvottelut suoraan Sote ry:n kanssa, vaikka valtakunnallinen työtaistelu on päällä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, seuraako muita perässä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti käynnistää neuvottelut suoraan Sote ry:n kanssa, vaikka valtakunnallinen työtaistelu on päällä. Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinnassa kuvattiin lauantaina 25. syyskuuta 2021.

18.5. 20:18

Helsinki

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) tuomitsi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päätöksen lähteä neuvottelemaan suoraan hoitajia edustavan Sote ry:n kanssa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina alkaa neuvotella suoraan Sote ry:n kanssa työrauhasta, kunnes kunnallisen alan työehtosopimuskiista selviää.

Kyse on ensimmäisestä kuntapuolen työnantajasta, joka lähestyy hoitajajärjestöjä kahdenvälisin neuvotteluin suoraan työriidan aikana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

KT:n valtuuskunnan työvaliokunta ei hyväksy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaa. ”Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin”, valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoi tiedotteessa.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kommentoi STT:lle, ettei "kansallista työriitaa voi ratkaista paikallisesti".

”Työrauha syntyy kansallisten virka- ja työehtosopimusten kautta. Työriita on päällä, koska Tehy ja Super ovat hylänneet kaikki sovitteluesitykset”, Jalonen sanoi.

Jukon Luukkainen: "Ei tule rajautumaan vain hoitajiin"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toiminta herättää kysymyksen, ovatko muut kuntatyönantajat lähestyneet suoraan hoitajajärjestöjä kahdenvälisiin neuvotteluihin.

KT:n toimitusjohtaja Jalosen mukaan muita kahdenvälisiin neuvotteluihin pyrkijöitä ei toistaiseksi ole. Käsitys on sama Superin puheenjohtajalla Silja Paavolalla, mutta Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi ei tilannetta kommentoi.

”Tiedän, että liikehdintää on”, hän sanoo.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) viestinnästä kerrotaan, että Hus pitäytyy paikallisista sopimuksista Kuntatyönantajien linjan mukaisesti. Hus on henkilöstömäärältään Suomen suurin.

Kirvesniemen mukaan Tehy on valmis neuvottelemaan suoraan yksittäisten työnantajien kanssa ja "myymään työrauhaa", jos työnantajat lähestyvät heitä suoraan.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Juko ry:n hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioi, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yritys voi sotkea valtakunnallisen työehtokiistan sopimista. Hän ei pidä yhdenvertaisena myöskään sitä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yrittää sopia työrauhasta pelkästään hoitajien kanssa. ”Se ei tule rajautumaan vain hoitajiin. Tässä tulee lasku kasvamaan aika paljon”, sanoi Luukkainen.

Sairaanhoitopiirin johtaja: Kaikki eivät pääse ajoissa hoitoon

Kunta-alan työntekijät ovat parhaillaan sopimuksettomassa tilassa. Sote ry hylkäsi viime viikolla työriidan selvittämiseen perustetun sovittelulautakunnan esityksen, joten työkiista jatkuu yhä. Hoitoalalla on tällä hetkellä ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan mukaan alan työehtosopimuksesta ei sairaanhoitopiiri neuvottele, vaan kyse on ajasta siihen asti, kunnes varsinainen valtakunnallinen sopimus syntyy.

Taustalla vaikuttaa myös hoitajapula, josta sairaanhoitopiiri kärsii. ”Hoidon saatavuus on heikentynyt ja olemme laittomassa tilanteessa. On kansalaisia, jotka eivät pääse ajoissa hoitoon”, Ranta sanoi.

Yle uutisoi keskiviikkona, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vastaavia paikallisia neuvotteluja hoitajien työkiistassa ei ole suunnitteilla. Asiasta kertoi Ylelle Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand. Aamulehti ei tavoittanut Sandia kommentoimaan asiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut