Eduskunta kannattaa Suomen Nato-jäseneksi hakeutumista selvin luvuin 188–8 – Näin edustajat äänestivät

Äänestyksestä oli poissa kolme kansanedustajaa. Kukaan ei äänestänyt tyhjää. Pirkanmaalaisista kansanedustajista vasemmistoliiton Anna Kontula äänesti odotetusti Nato-jäsenyyden hakua vastaan, muut puolesta.

Historiallisen Nato-äänestyksen tulos äänestystaulussa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta 2022.

17.5. 16:19 | Päivitetty 17.5. 18:29

Helsinki

Eduskunta on äänestyksessään päätynyt kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyden hakemista. Äänestystulos oli 188–8, poissa oli 3 edustajaa.

Nato-jäsenyyden hakemista vastustivat äänestyksessä vasemmistoliiton kansanedustajat Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Anna Kontula, Merja Kyllönen, Markus Mustajärvi ja Johannes Yrttiaho sekä perussuomalaisten Mika Niikko ja valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän Ano Turtiainen.

Poissa olivat kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Matti Semi (vas.).

Pirkanmaalaiset kansanedustajat äänestivät ennakkoon kertomiensa kantojen mukaisesti. Kontula oli ainoa vastaan äänestänyt, muut 18 äänestivät puolesta.

Eduskunta päätyi siis kannattamaan ulkoasiainvaliokunnan kannanottoa, jonka mukaan Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä turvallisuutensa vahvistamiseksi.

Hävinneessä kansanedustaja Markus Mustajärven tekemässä vastaehdotuksessa esitettiin, että Suomi ei hakisi Naton jäsenyyttä vaan pysyisi myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana.

Seuraavaksi valtioneuvosto tekee Nato-hakemuksesta muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Sen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoittaa hakemuksen. Haaviston mukaan hakemuskirje allekirjoitetaan vielä tiistai-iltana. Tämän jälkeen se voidaan toimittaa Naton pääkonttoriin Brysseliin. Tämä tapahtuu Haaviston mukaan mahdollisesti huomenna keskiviikkona, yhdessä Ruotsin kanssa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) huomautti puhuessaan eduskunnalle, ettei liittymisprosessi pääty hakemuksen jättämiseen. ”Meillä on vielä prosessi edessä. Tässäkin kohtaa me tarvitsemme malttia. Me tarvitsemme rakentavaa otetta. Uskon, että Suomen pitkällä historialla ja ulko- ja turvallisuuspoliittisella perinteellä me tätä malttia kykenemme osoittamaan mahdolliset edessä olevat mutkat ja hankaluudet yhdessä ratkaisten”, hän sanoi.

Marin lupasi myös, että eduskuntaa informoidaan prosessin kaikissa vaiheissa.

Täsmennys 17.5.2022 kello 18.25: Täsmennetty otsikkoon ja jutun alkuun, että eduskunta kannattaa Suomen Nato-jäseneksi hakeutumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut