Presidentti Niinistö Turkin Nato-kommenteista Ylellä: ”Tähän asti viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen”

Niinistön mukaan Turkin presidentin kommentteihin Nato-jäsenyydestä ei kannata suhtautua niin, että kapuloita olisi laitettu lopullisesti rattaisiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli lauantaina 14. toukokuutta Ylen Ykkösaamun haastateltavana. Presidentti kertoi, ettei usko siihen, että Turkki voisi estää Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden.

14.5. 12:21

STT

Presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Turkki pyrkisi estämään loppuun saakka Suomen Nato-jäsenyyden. Niinistö kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Hänen mukaansa Turkki ei maininnut Suomea suoraan Nato-jäsenyyttä koskevassa kannanotossa. Asiaan ei voi kuitenkaan suhtautua niin, että se ei koskisi lainkaan Suomea.

”Tämä kannattaa nyt ottaa aika rauhallisesti. Tähän asti Turkin viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen”, Niinistö sanoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi perjantaina, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti.

Niinistö ei kertomansa mukaan lähtisi suhtautumaan Turkin ulostuloihin niin, että kapuloita olisi lopullisesti laitettu rattaisiin. Niinistön mukaan Erdoğanin tavoitteista on vaikea sanoa, mutta Erdoğanin on joka tapauksessa halunnut nostaa esille kurdit ja käsittelee ainakin osaa heistä terroristeina.

Lue lisää: Suora lähetys alkamassa: Sdp:n kokous Nato-jäsenyydestä alkamassa

Vastaus Valkoisesta talosta

Erdoğan antoi perusteluksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kannanottoonsa, että ”Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille”. Hän viittasi erityisesti kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.

Valkoisesta talosta kerrottiin Erdoğanin ulostulon jälkeen, että Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista. Yhdysvaltain ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille kertoman mukaan asiasta on määrä keskustella sotilasliitto Naton epävirallisessa ministerikokouksessa Berliinissä viikonloppuna.

Kokouksessa ovat mukana myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit.

Soitto Putinille

Niinistö kertoi, että hän aikoo pian soittaa presidentti Vladimir Putinille, mutta ei ottanut kantaa tarkkaan aikatauluun. Hän sanoi, että haluaa todeta tilanteen suoraan kasvoista kasvoihin. ”Jotenkin vierastan kovasti sitä, että me nyt ikään kuin vaan täydessä hiljaisuudessa katoamme sinne Naton helmojen suojaan.”

Lue lisää: Näin poliittinen kielenkäyttö muuttui hetkessä Suomessa, tutkija huomasi erityisen piirteen presidentin suoran Venäjä-puheen jälkeen: ”Se on ollut monille jopa liikuttava tunnekokemus”

Niinistö sanoi, että Putin ehkä myös avaa tiedottajansa lausuntoja. Tällä hän viittasi Dmitri Peskovin aiempiin puheisiin Venäjän vastatoimista, jos Nato vahvistaa itärajaansa. Peskov on muun muassa sanonut Venäjän reaktioiden riippuvan siitä, miten Naton laajentuminen tapahtuu ja millaista sotilaskalustoa Venäjän rajojen lähelle tuodaan.

Hybridiuhkiin varauduttava

Niinistön haastattelussa nousi jälleen kerran esille myös se, että Suomen pitää varautua erilaisiin hybridiuhkiin. Yksi tällaisista uhkista on se, että Suomen rajalle organisoitaisiin turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuvia.

”Jos päädytään jotenkin tällaiseen kiusantekomielessä tai pahalla mielellä organisoituun maahantuloon, niin siihen näyttää kyllä sisältyneen myös väkivaltaa, väkisin tulemista. Se on se vaikein puoli tästä asiasta”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Voiko Venäjä panna sähköt poikki Tampereella? Näin kriittiset alat on turvattu: ”Nyt jos koskaan kannattaa olla todella varovainen”

Niinistön mukaan reagointimalleja tällaiseen löytyy Kreikan ja Puolan aiemmista tilanteista. Hän viittasi myös näiden maiden reaktioiden kohdalla käytyyn keskusteluun ”oikeusperiaatekysymyksistä”.

Niinistö sanoi, että noista keskusteluista ei ole enää paljoa jäljellä, vaikka maiden toimintaa asiassa arvosteltiin. ”En ole havainnut EU:n yleistuomiota.”

Lue lisää: Nokia-areenalla ja Keskustorin kesäkeitaalla ei käy käteinen – mitä tehdään, jos kortilla maksaminen takkuaa kesken MM-kisojen? ”Tilanteita voi olla todella monenlaisia”

Niinistö ei täysin suoraan vastannut siihen, voisiko Suomi olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia, jos rajalta pyrittäisiin tulemaan yli väkivaltaisesti tai aggressiivisesti. ”Ainakin meidän pitää kyllä osata suojautua väkivaltaista tulemista vastaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut