Sähkökauppa Venäjältä Suomeen keskeytyy – Fingridin mukaan uhkaa sähkön riittävyydestä ei ole

Suomi alkoi jo huhtikuussa rajoittaa sähkön tuontia Venäjältä.

Sähkölinjoja kantaverkkoyhtiö Fingridin Länsisalmen sähköaseman lähistöllä Vantaalla 23. lokakuuta 2020.

13.5. 17:56 | Päivitetty 13.5. 19:28

Aamulehti

Venäläinen Inter Raon tytäryhtiö Rao Nordic oy keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaina kello 1. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotti sähkökaupan keskeytymisestä perjantaina.

Fingridin mukaan Suomen sähkön riittävyys ei ole uhattuna. Suomen kokonaiskulutuksesta noin kymmenen prosenttia on tuotu Venäjältä viime aikoina. Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan sähkömarkkinoilla tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla.

Suomi alkoi jo huhtikuussa rajoittaa sähkön tuontia Venäjältä. Fingrid kertoi silloin, että tarkoituksena oli suojautua Venäjän mahdollisilta vaikutusyrityksiltä Suomen mahdollisen Nato-hakemusprosessin aikana.

”Huhtikuun lopussa tuontikapasiteetin rajoitus oli pelkästään tekninen arvio siitä, jos tapahtuu Venäjän puolelta jotain häirintää, että se ei vaaranna Suomen sähkö­järjestelmän käyttövarmuutta”, Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen sanoo.

Kantaverkkoyhtiö

Viime vuonna Suomeen tuotiin Venäjältä 9,1 terawattituntia sähköä. Se vastaa noin kymmentä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Fingrid on Suomen valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden omistama kantaverkkoyhtiö. Sen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suomalaista sähköverkkoa.

Raon mukaan syynä maksuvaikeudet

Rao Nordicin mukaan kauppa Venäjältä tuodusta sähköstä keskeytetään toistaiseksi johtuen vaikeuksista vastaanottaa maksuja markkinoille myydystä sähköstä. Voiko todellinen syy olla se, että Suomi on todennäköisesti piakkoin hakemassa sotilasliitto Naton jäsenyyttä?

Päivinen kertoo, että maksuvaikeudet ovat Rao Nordicin ilmoittama syy. Päivinen ei osaa tarkemmin arvioida, mitä taustalla saattaa olla tai liittyvätkö esimerkiksi pakotteet asiaan jotenkin.

Vaikutukset kuluttajalle voivat Päiväsen mukaan olla lähinnä välillisiä. ”Kun sähköntarjonta pohjoismaisilla tukkumarkkinoilla vähenee, silloin se periaatteessa johtaa tukkuhintojen nousuun jonkin verran.”

Aluksi hinnan nousua nähtäneen kuitenkin lähinnä pörssisähkön hinnoissa. Päivinen muistuttaa, että valtaosa ”tavallisista sähkönkäyttäjistä” ostaa sähkönsä kiinteillä hinnoilla, jolloin hinnankorotus ei näy yhtä suoraan.

”Toki jos tukkuhinta nousee, jollain viiveellä se vaikuttaa tavallisen sähkönkuluttajien hintoihin. Tuskin on kovin suurta hinnan nousua.”

Suomi omavarainen ensi vuonna

Suomen arvioidaan olevan omavarainen sähköenergian suhteen jo ensi vuonna. Jo nyt Suomi myös vie sähköä. ”Ensi talven huippu­kulutustilanteessa, varsinkin jos on tyyntä, kyllä Suomi tarvitsee tuontia. Näyttää siltä, että sähköä voidaan tuoda Ruotsista ja miksei myös Baltiasta”, sanoo Päivänen.

Apua tuovat tuulivoiman lisääntyminen ja Olkiluoto 3:n sähköntuotanto, kun se tulee kaupalliseen käyttöön. ”Se pystyy yksin tuottamaan enemmän sähköä kuin mitä koko Venäjän tuonti maksimissaan voi olla”, Päivänen sanoo.

Tilanne sähkön riittävyyden osalta Suomessa on Päiväsen mukaan siis ”varsin kohtuullinen, myös ajatellen talven huippu­kulutustilanteita.” Mitään ongelmia, joissa sähkönkulutusta jouduttaisiin rajoittamaan, ei hänen mukaansa näillä näkymin pitäisi tulla.

Tämä oli päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut