Hallitus esittää seitsemän päivän hoitotakuuta perusterveydenhuoltoon – nykyään määräaika on kolme kuukautta

Jos hyvinvointialue ei pystyisi antamaan palveluja itse, sen pitäisi hankkia palvelut muilta tuottajilta, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa sanotaan.

Hallitus esittää eduskunnalle hoitotakuun muutosta, jossa perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon pääsemisen määräaika lyhenisi kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Kuvassa on hoitaja leikkausosaston varastotiloissa Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa 8. heinäkuuta 2020.

12.5. 17:42

STT

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen lakisääteisen hoitotakuun muuttamisesta. Esitys lyhentäisi perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon pääsemisen määräaikaa nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään.

Esityksen mukaan myös hoidon tarpeen arviointi nopeutuisi. Arviointi olisi lakimuutoksen jälkeen tehtävä nykyisen kolmen vuorokauden sijaan jo samana päivänä, jolloin potilas ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Esityksen mukaan osana hoidontarpeen arviointia pitäisi myös arvioida, pystyykö hyvinvointialue tuottamaan palvelut itse määräajassa. Jos hyvinvointialue ei pystyisi antamaan palveluja itse, sen pitäisi hankkia palvelut muilta tuottajilta.

Osassa palveluja säilyisi edelleen kolmen kuukauden hoitotakuu. Näitä olisivat muun muassa terveysneuvonta, terveystarkastukset ja hoito- sekä kuntoutussuunnitelman mukaiset hoidot.

Koskisi myös opiskeluterveydenhuoltoa

Suun terveydenhuollossa hoitoon pääsemisen määräaika lyhenisi esityksen mukaan kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Tiedotteen mukaan hoitotakuusääntely koskisi myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa ja vankiterveydenhuoltoa. Erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräaikaan hallitus ei esitä muutoksia.

Esityksen mukaan hyvinvointialueiden tulisi jatkossa julkaista tietoja perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä kuukausittain. Tiedot tuottaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, millä esityksen mukaan varmistettaisiin, että tiedot olisivat vertailukelpoisia eri järjestäjien välillä.

Uudet hoitotakuun määräajat tulisivat siirtymäkauden jälkeen voimaan marraskuussa vuonna 2024, tiedotteessa sanotaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut