Hoitajajärjestöt hylkäsivät kunta-alan sovintoesityksen – Tehy ja Super kertovat aloittavansa joukko­irtisanoutumisten valmistelun

Hoitajajärjestöt ovat hylänneet kunta-alan työriidan sovintoehdotuksen. Tehy ja Super kertovat aloittavansa joukkoirtisanoutumisten valmistelun.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola (vasemmalla) ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puhuivat tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Järjestöjen hallitukset päättivät yksimielisesti hylätä sovittelulautakunnan ehdotuksen.

11.5. 12:13 | Päivitetty 11.5. 13:53

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super ovat hylänneet sovittelulautakunnan sovintoesityksen. Muut kunta-alan työriidan osapuolet olisivat sen hyväksyneet. Asiasta kertoi keskiviikkona lautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän sanoi olevansa erittäin pettynyt.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo, että sen edustajisto hyväksyi sovintoesityksen ehdollisena. Esitys hyväksyttiin sillä ehdolla, että muutkin osapuolet sen hyväksyvät. Edustajiston ratkaisu ei ollut yksimielinen, vaan 67 edustajaa äänesti hyväksymisen puolesta ja 27 hyväksymistä vastaan.

Tehyn ja Superin hallinnot päättivät yksimielisesti hylätä sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen. Sovittelulautakunta tarjosi tiistaina kunta-alan työkiistan ratkaisuksi työntekijöille noin prosentin korotusta viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten päälle. Se ei hoitajille riittänyt.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi, että sovintoesitys oli kertakaikkisen, luokattoman huono. ”Sillä ei millään tavalla paranneta tai hoideta hoitajapulaa. Sovittelulautakunta ei valitettavasti ymmärrä, miten syvästä hoitajapulasta meidän yhteiskunnassamme kärsitään.”

Myös Superin puheenjohtaja Silja Paavola korosti, että kysymys on siitä, milloin Suomen valtio herää totaaliseen hoitajapulaan.

Tehyn ja Superin vaatimus palkkaohjelmasta, jota ne kutsuvat pelastusohjelmaksi, on edelleen voimassa. Järjestöt ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan.

Lue lisää: Tällaisia palkankorotuksia lakkoilijat vaativat: lähes 500 euroa lisää kuukaudessa – Mitä korotus todella maksaa ja onko siihen varaa?

Sovittelulautakunnan puheenjohtajan Elina Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta ei päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin.

”Hoitajilla ei ole kiire”

Rytkösen mukaan hoitajaliitot voivat rauhassa jäädä odottamaan, että ne saavat paremman sopimuksen. Super ja Tehy aloittavat joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Heidän mukaansa järjestöjen hallinnot päättivät kokouksissaan tiistaina joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta.

Ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua, irtisanoutumiset toteutettaisiin aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu. Viimeistään ne toteutettaisiin tammikuun alussa hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen.

”Hoitajilla ei ole kiire”, Rytkönen sanoi.

Lue lisää: Taysin sairaanhoitaja Leena Saarela valmistautuu jättimäiseen joukko­irtisanoutumiseen jo toista kertaa – Tällaisia olivat dramaattiset käänteet viimeksi

Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon. Joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan järjestöjen mukaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen.

Rytkönen sanoi, että sosiaalisessa mediassa on vahvoja viitteitä siitä, että hoitajilla on joukkoirtisanoutumiseen valmiutta, mutta hän ei paljastanut tässä vaiheessa, kuinka moni on tosiasiassa vahvistanut halukkuutensa toimeen.

Liitot jatkavat ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.

Lue lisää: Mitä joukko­irti­sanoutuminen tarkoittaisi yksittäiselle hoitajalle? PSHP:n hr-johtaja mahdollisista palkan­maksun ongelmista: ”Todella ikävää työn­tekijöille”

KT:n Jalonen ”erittäin pettynyt”

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoo olevansa erittäin pettynyt siihen, että Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan sovintoesityksen. ”Tämä oli kuitenkin kohtuullinen kompromissi, erittäin vaikea myöskin meidän työnantajien hyväksyä nimenomaan tämän kustannustason vuoksi.”

Jalosen mukaan KT olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen yhteiskuntarauhan ja vakauden vuoksi. Jalosen mukaan nyt kaikki osapuolet harkitsevat tilannetta ja kuuntelevat sitä, miten sovittelulautakunnan asettanut työministeri Tuula Haatainen (sd.) toimii.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen totesi heti keskiviikkona olevansa pettynyt tilanteeseen.

Jalonen ei sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että KT tekisi sopimukset ensin muiden työntekijäjärjestöjen kanssa ja sen jälkeen hoitajien kanssa. ”Tätä harkintaa tehdään nyt sitten tämän tilaisuuden jälkeen. Päätöksiä tulee mahdollisesti sitten myöhemmässä vaiheessa.”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen piti valitettavana, ettei nyt syntynyt kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.

Luukkaisen mukaan jatkoaskeleet riippuvat nyt muun muassa työministeri Haataisesta. Hän ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että Juko solmisi KT:n kanssa sopimuksen nyt neuvotellulla pohjalla. ”Kaikki reitit eteenpäin tulevat nyt tutkittaviksi, mitään vaihtoehtoa en sulje nyt pois.”

Työministeri päättää jatkosta

Elina Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta ei päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin, vaan työministeri tekee siitä ratkaisun lautakunnan raportin pohjalta. Pylkkänen sanoi, että on osapuolten välinen asia, tekevätkö esityksen hyväksyneet osapuolet sopimuksen, jonka ulkopuolelle hoitajajärjestöt jäisivät.

Ministeri Tuula Haatainen sanoo Twitterissä toivovansa, että muut kunta-alan osapuolet arvioivat tilannetta sovintoesityksen pohjalta, vaikka Sote ry hylkäsi esityksen. Sovittelun jatkosta hän kertoo pyytäneensä puheenjohtajistolta tilannearviota. Haataisen mukaan se on luvattu loppuviikon aikana.

Pääsopijajärjestöt ovat Tehyä ja Superia edustavan Sote ry:n lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja työnantajan edustajana Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat eli KT.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut