Puolustus­valiokunta: Nato-jäsenyys olisi Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu – HS: Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään hakemuksensa yhtä aikaa ensi viikon alussa

Valiokunnan lausunnon mukaan Suomi ei halua varaumia tai reunaehtoja jäsenyyshakemukseensa.

10.5. 12:45 | Päivitetty 10.5. 15:45

Eduskunnan puolustusvaliokunnan lausunnon mukaan Nato-jäsenyys olisi Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu. Valiokunta sai tiistaina valmiiksi lausuntonsa niin sanotusta ajankohtaisselonteosta, joka liittyy tiiviisti Suomen Nato-prosessiin.

”Suomi liittyy Natoon maksimoidakseen omaa turvallisuuttaan, puolustaakseen omaa maataan. Tämä ei ole suunnattu ketään vastaan”, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) tiedotustilaisuudessa.

Valiokunnan lausunnon mukaan Suomi ei halua varaumia tai reunaehtoja jäsenyyshakemukseensa.

”Nato-jäsenyys nostaisi merkittävästi pidäkettä joutua Venäjän aggression kohteeksi”, lausunnossa todetaan. Sen mukaan kahdenväliset tai muut monenkeskiset järjestelyt eivät tähän riittäisi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi jättävät Nato-hakemuksensa mahdollisesti jo ensi viikon alussa. Molemmissa maissa on HS:n mukaan pyrkimys, että Suomi ja Ruotsi jättävät hakemuksensa samaan aikaan. Jos tämä ei onnistu, ne jättävät hakemuksensa mahdollisimman samanaikaisesti.

VASEMMISTOLIITON kansanedustaja Markus Mustajärvi jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Hän arvosteli sitä, että Nato-jäsenyyden mahdollisia sen kielteisiä vaikutuksia ei ole arvioitu.

Mustajärvi kertoi tiedotustilaisuudessa vastustavansa Nato-jäsenyyttä siksi, että sen myötä Suomesta tulee osa ydinaseblokkia ja Nato tulee entistä lähemmäs Venäjän strategisesti merkittäviä alueita.

Selontekoa on käsitelty viime viikot yhteensä yhdessätoista eduskunnan valiokunnassa. Selonteko ei ota suoraa kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen, mutta se on mahdollistanut keskustelun ja kansanedustajien tiedonsaannin asiasta.

Puolustusvaliokunta on yhtenä keskeisenä valiokuntana kuullut kymmeniä asiantuntijoita lausuntonsa valmistelun aikana.

Se ja muut valiokunnat antavat lausuntonsa ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii selonteosta mietinnön.

Lausuntojen määräpäivä on 11. toukokuuta eli keskiviikkona.

Presidentti Sauli Niinistön on määrä kertoa kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen torstaina 12. toukokuuta. Myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) kantaa odotetaan vielä ja Marin kertoo sen mahdollisesti samaan aikaan presidentin kanssa.

Uutista päivitetty 10.5.2022 kello 15.08. Lisätty Helsingin Sanomien tieto siitä, että Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään Nato-hakemuksensa yhtä aikaa ensi viikon alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut