Luukkainen vaatii opetusalalle vähintään viisivuotista palkkaohjelmaa

Maanantaina oli tällä erää viimeinen kunta-alan lakkopäivä, tiistaina odotetaan sovintoesitystä.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen otti kantaa työmarkkinatilanteeseen puhuessaan OAJ:n valtuuston kokouksessa Helsingissä 9. toukokuuta 2022.

9.5. 14:54

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n väistyvä puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo järjestön tavoittelevan vähintään viisivuotista palkkaohjelmaa kunta-alan riitaantuneissa työehtosopimusneuvotteluissa. OAJ kuuluu Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöön Jukoon, jota Luukkainen myös johtaa.

”Huippuosaavan opetus-, koulutus-, kasvatus- ja tutkimushenkilöstön on aika saada jatkuvasta hyvästä työstään tulospalkkiona palkkatasoonsa kunnon nousu. Samalla on oikaistava palkkausjärjestelmiin liittyviä epäoikeudenmukaisuuksia. Siksi nyt tarvitaan vähintään 5-vuotinen palkkaohjelma”, Luukkainen sanoi puheessaan OAJ:n uudelle valtuustolle maanantaina alkaneessa kevätkokouksessa.

Lue lisää: Perässä laahaavat palkat kyllästyttävät – opetusalalla työskentelevät kertovat, miksi lakkoon ryhdyttiin: ”Eihän tämä yhteiskunta pyöri, jos me emme käy töissä”

OAJ:ssä vaihtuu valta tiistaina, kun järjestö valitsee uuden puheenjohtajan seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vuodesta 2010 järjestöä vetänyt Luukkainen ei enää asettunut ehdolle.

Uusi puheenjohtaja aloittaa työt OAJ:ssä heti. Luukkainen jatkaa Jukon hallituksen puheenjohtajana ja yhtenä kunta-alan pääneuvottelijoista tämän vuoden loppuun. Hän on sen aikaa työsuhteessa myös OAJ:hin.

Kunta-alan viimeinen lakkopäivä oli tällä erää maanantaina. Työriitaa ratkova sovittelulautakunta on kertonut antavansa sovintoehdotuksen kiistaan tiistaina.

Viime viikon tiistaina alkanut lakko on sulkenut muun muassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kunta-alan ja yksityisen opetusalan lakoissa oli mukana noin 20  000 OAJ:n jäsentä.

Korjausliikkeen aika

Luukkainen nosti puheessaan jälleen esiin, että kunta-ala on jäänyt jälkeen yleisestä palkkakehityksestä.

”Vaikka sopimuspöydissä olemme neuvotelleet samaa tasoa olevat palkankorotukset kuin yleensä työmarkkinoilla, maksetuissa palkoissa jäädään koko ajan jälkeen yleisestä palkkakehityksestä. Näin ei voi jatkua. Nyt on korjausliikkeen aika.”

Hän sanoi, että se vasta yhteiskunnalle maksaakin, jos ei ole osaavia tekijöitä eikä heidän kouluttajiaan.

”Opettajat kouluttavat niin hoitajat, lääkärit, taloustieteilijät, juristit kuin työmarkkinajohtajatkin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut