Venäjän lipuin koristellut autot ajoivat Helsingin halki voitonpäivän alla – kulkueen reittiä ei paljastettu uhkailun takia

Vastamielenosoittajat kohtasivat kulkueen, mutta häiriöitä ei syntynyt.

Venäjä-mielisten huomista voitonpäivää juhlistava autokulkue ylitti Pitkänsillan Helsingissä 8. toukokuuta.

8.5. 13:31

Helsinki

Mielenosoitukset ovat sävyttäneet päivää Helsingissä. Venäjä-mielisten autokulkue on ollut liikkeellä ja ajanut myös Helsingin ydinkeskustassa. Autojonossa oli näyttävästi muun muassa Venäjän lipuin koristeltuja ajoneuvoja. Autoihin oli kiinnitetty myös Suomen lippuja.

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus on sujunut rauhallisesti ja hyvässä yhteisymmärryksessä poliisin kanssa. Iltapäivältä kahden aikaan mielenosoitus oli jo hiljalleen päättymässä.

Poliisi ei kertonut etukäteen kulkueen reittiä eikä tarkkaa ajankohtaa. Perusteena oli poliisin mukaan se, että sosiaalisessa mediassa oli uhkailtu kulkueeseen osallistuvia.

Useita vastamielenosoituksia

Helsingissä järjestettiin sunnuntaina myös useita muita Venäjän sotatoimia ja voitonpäivän juhlintaa vastustavia mielenosoituksia.

Kaikkiaan poliisi on saanut ilmoituksen seitsemästä erillisestä sunnuntaina järjestettävästä mielenosoituksesta.

Niistä Kaisaniemessä puoliltapäivin pidetty Surupäivänmielenilmaukseksi nimetty vastamielenosoitus oli ainoa, joka kohtasi Venäjä-mielisten ajoneuvokulkueen, poliisi kertoo STT:lle.

Kohtaamisesta ei kuitenkaan poliisin mukaan syntynyt häiriöitä. Surupäivänmielenilmauksen järjestivät Toveriverkosto ja Suomen venäjänkielisten demokraattinen yhteisö.

Myös Narinkkatorilla Kampissa järjestettiin Suomen venäläisten mielenosoitus rauhan puolesta puoliltapäivin.

Venäjällä juhlitaan huomenna voitonpäivää toisen maailmansodan eli venäläisittäin suuren isänmaallisen sodan päättymisen muistoksi. Tänä vuonna päivää vietetään samaan aikaan, kun Venäjä käy raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Väkivaltapuheita Whatsapp-ryhmässä

Venäjä-mielisten autokulkueaikeet herättivät jo etukäteen osin kiivastakin keskustelua ja vastustusta sosiaalisessa mediassa. Osassa kommenteista pohdittiin erilaisia vastatoimia kulkueeseen osallistuvia kohtaan.

Eri mediat kertoivat lisäksi, että ennen mielenosoitusta Venäjä-mielisen autokulkueen Whatsapp-ryhmässä käytiin aggressiivista keskustelua ja uhattiin muun muassa väkivallan käytöllä ja aseiden tuonnilla kulkueeseen. Mielenosoituksen järjestäjin kuulunut taho taas kuvasi Helsingin Sanomille mielenosoitusta rauhanomaiseksi ja sanoi puheiden aseiden tuonnista olleen reagointia mielenosoituksen kohtaamaan uhkailuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut