Video: Jyväskylässä syttyi suuri palo Valmetin tehtaassa, jälkisammutus jatkuu pitkälle yöhön – yksi ihminen loukkaantui räjähdysmäisesti alkaneessa palossa

Tulipalon aiheutti jumiutunut laakeri, kertoo Valmetin tehtaan paikallisjohtaja.

Suureksi luokiteltua paloa on sammuttamassa parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

7.5. 11:50 | Päivitetty 7.5. 21:06

Jyväskylä

Jyväskylän Rautpohjassa Valmetin tehdasrakennuksessa tänään riehunut tulipalo on saatu hallintaan. Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta aamupäivällä ennen yhtätoista.

Palomestari Jukka Järvinen kertoo STT:lle kuuden aikaan alkuillasta, että sammutustyöt ovat edenneet jälkisammutusvaiheeseen. Hänen mukaansa rakennuksessa sammutetaan lähinnä enää yksittäisiä paloja. Jälkisammutusvaihe kestää pitkälle yöhön.

Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi viiden jälkeen, että paloa on saatu rajattua merkittävästi vaahtoiskuilla.

Järvisen mukaan alueella alkaa olla turvallista liikkua, ja tulipalon aiheuttama vaara on ohi. Rautpohjan ja Hippoksen alueelle annettiin vaaratiedote ennen puolta päivää.

Liikenne ei ole enää poikki Voionmaankadulla Rautpohjankadun kohdalla. Tosin paikalla on paljon pelastuslaitoksen ajoneuvoja, mikä saattaa hidastaa liikennettä.

Valmetin Jyväskylän-paikallisjohtaja Jaakko Puurula kertoi päivällä STT:lle, että palo sai alkunsa konehallissa sattuneesta laitevahingosta. ”Kyseessä on ollut telan testausasema, jossa on testattu toimivaa telaa. Laakeri on jumittunut ja aiheuttanut kuumentumisen, tulen syttymisen ja räjähdysmäisen palon.”

Yksi loukkaantui lievästi

Paikalla oli onnettomuuden sattuessa kolmisenkymmentä työntekijää, joista osa oli kauempana, osa lähempänä onnettomuuspaikkaa, kertoo Jaakko Puurula.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuden alkuvaiheessa tehtaalla työskennellyt henkilö loukkaantui lievästi. Ensihoito vei tämän tarkastettavaksi.

Puurulan mukaan tehtaalla on varauduttu tämänkaltaisiin tapahtumiin esimerkiksi omalla tehdaspalokunnalla ja hälytysjärjestelmällä. ”Kun tapaturma tapahtui, hälytys tuli välittömästi minulle ja pelastuslaitokselle. Näiden toimien ansiosta kaikki henkilöt saatiin välittömästi ulos.”

Palosta nousevat savut näkyivät kilometrien päähän Kuokkalan sillalle saakka.

Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas sekä valimo Jyväskylässä. Rautpohjan tehdasalueen yksikön tuotteita ovat myös erilaiset paperikonekomponentit, kuten automaatio- ja hydrauliikkajärjestelmät ja höyrykytkimet sekä korkeapainelaitteet. Yksikössä varastoidaan ja käsitellään syttyviä ja syövyttäviä kemikaaleja.

”En osaa arvioida, koska tuotanto voidaan taas käynnistää. Se riippuu siitä, miten palo saadaan hallintaan”, Puurula sanoo.

Puurulan mukaan vastaavaa ei ole ainakaan tässä mittakaavassa tehtaalla sattunut aikaisemmin.

”Kaikkeen pyritään valmistautumaan ja riskit on arvioitu. Valmistautumisen onnistumisesta kertoo se, että vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin”, Puurula sanoo.

Hän ei osannut vielä tuoreeltaan arvioida tulipalon aineellisten kustannusten suuruutta.

Palomestari Jukka Järvisen mukaan tehdasrakennus kärsi palossa huomattavia vahinkoja.

Suureksi luokiteltua paloa on sammuttamassa kolmisenkymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Helsingin Sanomien paikalla olevan toimittajan mukaan hieman ennen kello yhtä tehdasalueelta nousi ”äärimmäisen mustaa savua” ja lieskat löivät sammutustöistä huolimatta edelleen katon lävitse. Puoli kahden aikaan savunmuodostus oli edelleen voimakasta, kertoi pelastuslaitos.

Valmet tiedotti lauantai-iltana, että tulipalon vaikutuksia tehdasalueelle, liiketoiminnan jatkuvuudelle ja asiakastoimituksiin arvioidaan, kun alueelle on turvallista mennä ja tapahtuman täysi laajuus on tiedossa. ”Olemme helpottuneita, että työntekijämme säilyivät pitkälti vahingoittumattomina tässä valitettavassa tulipalossa. Tarjoamme psykologista tukea, teemme viranomaisten kanssa yhteistyötä syttymissyyn tutkinnassa ja arvioimme taloudelliset vaikutukset ja liiketoiminnan jatkuvuuden heti, kun se on mahdollista”, sanoi Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan johtaja Jari Vähäpesola tiedotteessa.

Valmet työllistää Rautpohjan tehdasalueella 1 850 henkilöä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta kello 10.40.

Pelastuslaitos kehotti lähialueella olevia hakeutumaan sisätiloihin ja sulkemaan ilmanvaihdon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut