Poliisi keskeytti Elokapinan mielenosoituksen, kiinni otettiin 65 henkilöä – mielenilmaus siirtyi Mannerheimintieltä Kolmen sepän patsaalle

Ennen siirtymistä poliisi ehti aloittaa mielenosoittajien kiinniotot.

Poliisit kantoivat mielenosoittajia. Ympäristöliike Elokapina katkaisi perjantai-iltapäivänä mielenosoituksella Mannerheimintien.

6.5. 8:26 | Päivitetty 6.5. 23:31

Elokapinan mielenosoitus Helsingissä siirtyi Mannerheimintieltä Kolmen sepän patsaalle, kertoo ympäristöliike tiedotteessaan.

Paikan vaihtamisen syyksi Elokapina kertoo sen, että poliisi aloitti mielenosoittajien kiinniottamiset.

Tiedotteen mukaan liike on pettynyt poliisin toimintaan ja siihen, ettei mielenilmauksen annettu jatkua Mannerheimintiellä. Elokapinan mukaan mielenosoitus saa aiheuttaa kohtuullista haittaa.

”Onko tämä todella liian suuri häiriö verrattuna ilmastokriisin aiheuttamaan häiriöön? Olemme täällä käyttämässä laillista mielenosoitusoikeuttamme rakkaudesta kaikkea elämää kohtaan”, Elokapinan edustaja Tiina Jalonen sanoi tiedotteessa.

Elokapina ilmoitti ennen perjantain mielenosoitusta olevansa Mannerheimintiellä iltayhdeksään asti. Mielenosoitus alkoi neljän maissa iltapäivällä.

Mielenosoitus katkaisi Mannerheimintien liikenteen Helsingin keskustassa perjantaina iltapäivästä alkaen.

Liike ilmoittaa jatkavansa Ylikulutuskapinaksi kutsumaansa mielenosoitusta lauantaina.

Poliisi otti kiinni 65 henkilöä

Elokapina ilmoitti ennen perjantain mielenosoitusta olevansa Mannerheimintiellä iltayhdeksään asti. Mielenosoitus alkoi neljän maissa iltapäivällä.

Mielenosoitus katkaisi Mannerheimintien liikenteen Helsingin keskustassa perjantaina iltapäivästä alkaen.

Poliisi aloitti perjantai-iltana kello kuuden jälkeen kiinniotot Helsingissä Mannerheimintiellä. Poliisi tviittasi aloittaneensa niiden mielenosoittajien kiinniotot, jotka eivät noudata poistumiskäskyä.

Myöhemmin illalla, kello seitsemän jälkeen poliisi sanoi, että Mannerheimintie etelän suuntaan on jälleen auki liikenteelle Helsingin keskustassa. Elokapinan mielenosoitus katkaisi liikenteen tänään.

Poliisi tiedotti myöhään perjantai-iltana, että mielenilmauksessa otettiin kiinni 65 henkilöä, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Kiinniotetuista 17 oli alaikäisiä, ja poliisin mukaan heidät päästetään vapaaksi kuulustelun jälkeen. Poliisi kertoo, että kaikki kiinni otetut pyritään vapauttamaan mahdollisimman pian.

Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui yhteensä noin 200 henkilöä.

Mielenosoituksen oli tarkoitus loppua yhdeksältä

Helsingin poliisi kertoi aiemmin illalla Twitterissä neuvottelevansa mielenosoituksen järjestäjien kanssa mielenosoittajien siirtymisestä Narinkkatorille. Mielenosoitus keskittyi Lasipalatsin edustalle Mannerheimintiellä. Autot ja raitiovaunut eivät päässeet etenemään Mannerheimintietä kumpaakaan suuntaan.

Elokapina osoittaa oman ilmoituksensa mukaan mieltä Simonkadun ja Mannerheimintien risteyksessä kello 21 asti.

Poliisi oli esittänyt toiveen, että mielenilmaisu järjestetään Kansalaistorilla. Poliisin mukaan nyt sille ilmoitettu paikka ei ole sopiva sen aiheuttaman liikennehaitan ja vaaran takia. Ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo poliisin puuttuvan tarvittaessa tilanteeseen.

”Poliisi neuvottelee mielenosoituksen järjestäjän kanssa, jotta mielenosoituksesta ei aiheutuisi kohtuutonta häiriötä muille kaupunkilaisille”, Heinonen sanoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

”Jos mielenosoitus toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä, poliisi voi puuttua tilaisuuden kulkuun antamalla ohjeita ja määräyksiä tai viime kädessä päättämällä mielenosoituksen.”

Lue lisää: Greenpeace ja Elokapina aikovat estää venäläisen hiilijunan pääsyn satamaan Hangossa – poliisi saanut tehtävän Koverhariin

Ehkä myös Tampereella

Elokapina on ilmoittanut osoittavansa mieltä useampana ajankohtana toukokuussa eri puolilla Suomea. Liikkeen mediayhteyshenkilö Aliisa Maunula kertoo, että mielenosoituksia järjestävät kaupunkien paikallisryhmät.

Liikkeen toukokuisten mielenosoitusten tavoitteina on kulutusperäisten päästöjen lisääminen Suomen päästövähennystavoitteisiin ja energian ylikulutuksen lopettaminen. Paikallisilla mielenosoituksilla voi lisäksi olla omia tavoitteitaan.

Tampereella ei Maunulan mukaan ainakaan vielä perjantaina tai tulevana viikonloppuna nähdä Elokapinan mielenosoitusta. Hän sanoo olevansa kuitenkin ”aika varma” siitä, että myös Tampereelle on tulossa mielenosoitus, koska kyseessä on iso kaupunki.

Elokapina on järjestänyt viime vuosina useita mielenosoituksia niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Tampereella liike osoitti mieltään esimerkiksi viime helmikuussa.

Lue lisää: Poliisi otti kiinni viisi Tampereen Naistenlahden voimalan alueelle tunkeutunutta ilmastoaktivistia

Miten mielenosoitukset ovat edistäneet ympäristöliikkeen tavoitteita? ”Suurin vaikuttavuus on se, että mielenosoituksista ja niiden tavoitteista on puhuttu paljon. Se on auttanut ihmisiä ymmärtämään, että nykytilanne on täysin kestämätön. Kaikkien, jotka haluavat, että maapallo on asuttava meille ja lapsillemme, pitäisi olla kaduilla”, Maunula vastaa.

Päivitetty 6.5.2022 kello 14.46: Lisätty Aliisa Maunulan kommentit ja tietoja Tampereen tilanteesta.

Päivitetty 6.5.2022 kello 16.46: Päivitetty tieto Mannerheimintien liikenteen katkaisusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut