Tämä tiedetään Helsingin Pohjoisesplanadin rajusta onnettomuudesta: Kuljettajaa epäillään viidestä rikoksesta, loukkaantuneet päässeet pois sairaalasta

Vappuaaton iloinen juhlinta keskeytyi Helsingin ydinkeskustassa autokuskin hengenvaarallisen kaahailuun. Kolme loukkaantui, joista yksi oli epäilty itse.

30.4. 20:10 | Päivitetty 1.5. 17:04

Poliisi epäilee 33-vuotiasta miestä väkijoukkoon ajamisesta Helsingin Pohjoisesplanadilla vappuaattona lauantaina.

Häntä epäillään poliisin tiedotteen mukaan alustavasti törkeästi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Poliisi on aloittanut onnettomuudesta esitutkinnan.

Lue lisää: Kauhua Helsingissä aiheuttaneeksi kaahailijaksi epäillään mediatietojen mukaan valtionhallinnon viranhaltijaa, joka on puolueaktiivi

Mitä tapahtui?

Tapahtumat sattuivat Helsingin ydinkeskustassa iltaseitsemän aikaan eli vain jonkin aikaa sen jälkeen, kun Havis Amanda -patsas oli saanut kutreilleen ylioppilaslakin ison yleisön ympäröimänä Kauppatorilla.

Väkijoukkoon ajamiseen liittyvät tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio käski kuljettajaa pysähtymään Pohjoisrannassa. Epäilty ei noudattanut käskyä. Hän suuntasi kohti Pohjoisesplanadia, jossa oli runsaasti ihmisiä vappujuhlinnan takia.

Yhdessä tapahtumista kuvatussa videossa näkyy, kuinka musta henkilöauto ajoi kovaa vauhtia Pohjoisesplanadilla ja lähestulkoon törmäsi suojatietä ylittäneisiin sivullisiin Kluuvikadun ja Pohjoisesplandin kulmalla Hotelli Kämpin edessä.

Useat jalankulkijat huusivat videolla peloissaan, kun epäillyn turma-auto kolaroi sen jälkeen toiseen autoon Café Esplanadin edustalla osoitteessa Pohjoisesplanadi 37 ja pysähtyi siihen. Auto, johon kuljettaja törmäsi, sinkoutui silminnäkijöiden mukaan päin kahvilaa.

Runsas määrä juhlijoita kerääntyi nopeasti kahvilan luokse, kun poliisi saapui paikalle.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi ei ajanut epäiltyä takaa ennen onnettomuutta.

Mitä videolla näkyy?

STT:n ja Aamulehden näkemällä videolla näkyy, kuinka poliisi otti nuorehkon oloisen miehen kiinni. Videon perusteella mies vastusteli kiinniottoa. Neljä poliisia joutui talttumaan miehen maahan, samalla kun tämä huusi kovaan ääneen.

"Ei seis! Seis jumalan nimessä”, poliisin kiinni ottama mies huusi videon mukaan.

"Väisty pois luotani saatana”, hän toisti monta kertaa kiinnioton aikana.

Mies oli pukeutunut mustaan takkiin, sinisiin farkkuihin ja valkoiseen lippalakkiin. Jalassaan hänellä oli mustat lenkkarit.

Videolla näkyy, että tapahtumien yhteydessä vaurioitui lukuisia ajoneuvoja. Poliisin mukaan kuljettaja vaaransi ajollaan lukuisien paikalla olijoiden turvallisuuden.

STT tai Aamulehti eivät ole pystyneet erikseen varmistamaan muun muassa verkossa kiertävän videon alkuperää, mutta videolla näkyvät tapahtumat vastaavat julkisuudessa olleita tietoja sekä poliisin yleisesti kertomaa tapahtumakulkua Pohjoisesplanadilla.

Mitä poliisi kommentoi?

"Poliisi on kerännyt tapahtumapaikalta runsaasti videokuvaa ja silminnäkijähavaintoja, joita käydään läpi. Lisäksi jatkamme asianomistajien ja todistajien puhutuksia, sanoi päivystävä tutkinnanjohtaja”, rikoskomisario Kalle da Silva Goncalves tiedotteessa.

Poliisi ei toistaiseksi tiedota asiasta enempää.

Silminnäkijä: "Ihmiset hätääntyivät"

Paikalla ollut silminnäkijä kertoi lauantaina pian tapahtuneen jälkeen, että heidän seurueensa näki, kuinka auto kiihdytti erittäin kovaa vauhtia ja tuli Pohjoisesplanadia kohti.

"Kuului hirveä rasahdus, tuli savupilvi. Ihmiset hätääntyivät, ja paikalle alkoi kokoontua lisää ihmisiä”, nimettömänä pysyttelevä silminnäkijä kertaa.

Paikalle tuli naisen mukaan melkein heti hälytysajoneuvoja ja poliiseja.

Helsingin keskustassa Pohjoisesplanadilla tapahtui vappuaattona 30. huhtikuuta 2022 liikenneonnettomuus, jossa loukkaantui kolme ihmistä. Yksi heistä oli epäilty. Loukkaantuneet olivat vappupäivään mennessä päässeet sairaalahoidosta pois.

Onnettomuudessa oli osallisena useita autoja. Miehen, jota teosta epäillään, kerrotaan ajaneen mustaa autoa.

Liikenneonnettomuus tapahtui keskellä vapun juhlintaa. Paikalla oli onnettomuuden aikaan tuhansia ihmisiä.

Pohjoisesplanadin terassit kärsivät isoja vahinkoja lauantai-illan onnettomuudessa.

Tarkennus 1.5.2022 kello 17.03: Tarkennettu epäillyn huutamaa kohtaa suorassa sitaatissa. Videolla näkyvä mies huutaa ”väisty pois luotani saatana”, ei kaikki pois luotani saatana”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut