Ruotsin ulkoministeri Ann Linde Suomen-vierailullaan: Analyysi Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä valmis toukokuun puolivälissä

Ruotsin ja Suomen välinen kanssakäyminen on viime viikkoina ollut vilkasta, kun molemmat maat harkitsevat liittymistä sotilasliitto Natoon.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoivat keskusteluistaan Helsingissä perjantaina.

29.4. 12:04 | Päivitetty 29.4. 12:46

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vieraili Suomessa perjantaina ja tapasi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), kertoi ulkoministeriö.

Linden mukaan analyysi Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tulee olemaan Ruotsissa valmis 13. toukokuuta mennessä. Siihen saakka puolueiden keskustelut ovat käynnissä ja lopputulos on auki.

Aamulehti näytti Helsingin Sanomien välittämän Linden ja Haaviston tiedotustilaisuuden Säätytalolta Helsingistä suorana tässä artikkelissa aiemmin perjantaina.

Ulkoministeriön mukaan ministerit ovat keskustelleet tapaamisessaan muun muassa ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista sekä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Molemmat painottivat tiedotustilaisuudessa tiivistä yhteistyötä ja keskusteluyhteyttä maiden välillä. Haavisto myös totesi, että maiden olisi hyvä tehdä samansuuntaiset ratkaisut samanlaisessa aikataulussa. Molempien itsenäisyyttä täytyy silti hänen mukaansa kunnioittaa.

Linde totesi, että Suomi on Ruotsin lähin kumppani ja maat tekevät yhteistyötä laajasti. Suomen päätös myös vaikuttaa Ruotsin päätökseen hyvin paljon ja se huomioidaan ruotsalaisessa analyysissä, Linde sanoi.

”Ruotsi on Suomelle tärkein kahdenvälinen kumppani. On erittäin tärkeää, että keskustelemme tiiviisti Ruotsin kanssa ja vaihdamme tietoa myös molempien maiden käynnissä olevista prosesseista liittyen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen”, Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ruotsin ja Suomen välinen kanssakäyminen on viime viikkoina ollut vilkasta, kun molemmat maat harkitsevat liittymistä sotilasliitto Natoon.

Haavisto arvioi aiemmin tällä viikolla, että Suomen ja Ruotsin Natoon liittymistä koskevat päätökset voivat ajoittua samoille päiville tai ainakin samalle viikolle, mutta mitään sopimusta samanaikaisuudesta ei maiden välillä ole.

Sekä Suomen että Ruotsin etu on, että päätös tehdään mahdollisimman samanaikaisesti. Tätä ovat toivoneet myös keskeiset Nato-maat.

Päivitys 29.4. kello 14.46: Täydennetty juttua ministerien tiedotustilaisuuden kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut