Kunta-alan lakot alkavat tiistaina – OAJ:n Luukkainen: Ratkaisu löytyy ainoastaan niin, että kaikki osapuolet liikkuvat tavoitteistaan

Myös työnantajaa edustava KT on valmis kompromisseihin.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimiston edessä Helsingissä 28. huhtikuuta 2022.

29.4. 11:55 | Päivitetty 29.4. 16:56

Kunta-alan lakot alkavat väistämättä ensi viikolla, opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo uutistoimisto STT:lle.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi jo aiemmin tänään Twitterissä, ettei sovittelulautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd) siirtämään Jukon ja JAU:n lakkoja. Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta ratkoo parhaillaan pahaksi työmarkkinajumiksi äitynyttä kunta-alan työriitaa.

Lue lisää: Tampere valmistelee koulujen sulkemista lakon ajaksi – 80 prosenttia päiväkodeista menisi kiinni

Lue lisää: Kunta-alan suurlakko alkamassa ensi tiistaina – "Sovintoesitykselle ei ole edellytyksiä"

Juko ja JAU ovat kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt. Juko on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö. Julkisen alan unioni JAU puolestaan koostuu Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä ja Jytystä, joka neuvottelee työehtosopimuksista kunta-alalla, yksityisillä aloilla ja kirkon alalla.

Tiistaina alkavaksi suunniteltu viikon mittainen lakko on sulkemassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kaikkiaan lakossa olisi mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää.

Luukkaisen mukaan olisi teoriassa mahdollista, että lakkoa ei jouduttaisi pitämään täysimittaisena, mikäli sovinto kunta-alan työriidassa löydettäisiin lakon aikana.

”Ratkaisun etsimisen osalta tilanne on se, että asia on sovittelulautakunnan käsissä. Mutta millä aikataululla ja miten he etenevät, aika näyttää”, Luukkainen tuumaa.

”Tilanne on vaikea ja ratkaisu löytyy ainoastaan niin, että kaikki osapuolet liikkuvat jossain määrin tavoitteistaan. Se on ainoa tie löytää ratkaisu. Jos näin ei tapahdu, ratkaisua ei synny”, Luukkainen jatkaa.

Ei edellytyksiä antaa sovintoehdotusta kunta-alan työriitaan

Sovittelulautakuntaa johtavaPylkkänen kertoi eilen, ettei kunta-alan työriidassa ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta. Pylkkänen totesi, että osapuolet ovat vielä hyvin kaukana toisistaan, erityisesti palkkaukseen ja palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Pylkkäsen mukaan lautakunta jatkaa työtään.

OAJ:n Luukkainen ei osaa arvioida, kuinka kaukana osapuolet ovat, sillä sovittelulautakunta on tavannut osapuolia erikseen. Saman neuvottelupöydän äärellä osapuolet eivät ole Luukkaisen mukaan olleet.

”Osa sopijaosapuolista on liikkunut tavoitteissaan ja lähtenyt ratkaisuhakuisesti hakemaan ratkaisua. Kaikki näin eivät ole tehneet”, Luukkainen kertoo.

Työnantajaa edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoi eilen Twitterissä, että KT tukee sovittelua ja on valmis hakemaan edelleen kestävää ratkaisua.

Luukkainen pitää neuvottelustrategiaa toimivana eikä lähtisi muuttamaan sovittelulautakunnan kokoonpanoa.

”En näe perusteluita, että sitä ainakaan tässä vaiheessa pitäisi vaihtaa. Aikataulussa otettaisiin vain kaksi kolme viikkoa takapakkia”, Luukkainen sanoo.

Luukkainen on kertonut, että suunnitelmia neuvottelutilanteen pitkittymisen varalle on jo olemassa.

”Osapuolten pitäisi pystyä liikkumaan tavoitteissaan”

Työnantajaa edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan sovittelulautakunnalle pitää nyt antaa työrauha hakea ratkaisua poikkeuksellisen vaikeaan työriitaan. Jalonen kommentoi työriidan tilannetta STT:lle sähköpostitse.

”KT:lla on valmiudet hakea sovittelulautakunnan yhteydessä kompromissia ja julkisen talouden kannalta kestävää ratkaisua”, Jalonen kertoo.

Jalonen kertoi jo eilen Twitterissä, että KT tukee sovittelua ja on edelleen valmis etsimään ratkaisua.

”Kaikkien osapuolten pitäisi pystyä liikkumaan tavoitteissaan”, Jalonen sanoo.

Hoitajaliitot valmistelevat joukkoirtisanoutumisia

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat vaatineet työriidassa palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola varoittaa, että ilman palkkaohjelmaa olemassa oleva hoitajapula pahenee entisestään. Paavola vaatii myös hallitukselta ratkaisuja hoitajapulaan.

”Hoitajat hakeutuvat muille aloille pienen palkan ja huonojen työolojen vuoksi. Tämä on tosiasia, joka ei ratkea itsestään”, Paavola kertoo Superin tiedotteessa.

Super ja Tehy valmistelevat joukkoirtisanoutumisia lisätäkseen painetta neuvotteluihinsa. Työtaistelutoimena on jo nyt käytössä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

Yksityisen opetusalan työriidassa annettiin sovintoesitys

Yksityisen opetusalan työriidassa puolestaan on annettu sovintoesitys, valtakunnansovittelijan toimisto kertoi tänään.

Työriidan osapuolilta Sivistystyönantajat Sivistalta ja työntekijöitä edustavilta ammattiliitoilta OAJ:ltä, JHL:ltä ja Jytyltä pyydetään vastauksia tänään kello kahdeksaan mennessä.

Ammattiliitot ovat jättäneet varoituksen viikon mittaisesta lakosta. Lakko alkaisi ensi viikon tiistaina viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa, ellei sopimukseen päästä sitä ennen.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 29.4.2022 kello 13.47.

Päivitys 29.4.2022 kello 16.56: Artikkelia on päivitetty KT:n osuudella ja osuudella hoitajaliitoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut