Hoitajajärjestö Superin hallitus: Joukkoirtisanoutumisia ryhdytään valmistelemaan

”Jossain vaiheessa joukkoirtisanomisia aletaan valmistella, mutta toivomme, että sopimus syntyy sitä ennen”, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola saapuivat viime viikon torstaina kunta-alan työriidan sovittelutilaisuuteen Helsingissä.

27.4. 15:02

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin liittohallitus on koolla keskiviikkona, ja sen asialistalla on myös kunta-alan lukkiutunut työmarkkinatilanne. Viime viikolla Super ja Tehy peruivat toisen lakkonsa ja ilmoittivat ryhtyvänsä valmistelemaan joukko­irtisanoutumisia.

Sovittelulautakunta yrittää parhaillaan löytää sovintoa noin 425 000:ta palkansaajaa koskevaan työriitaan.

Ensi viikon tiistaina uhkaa muiden kuin hoitajien järjestöjen, eli Julkisalan neuvottelujärjestö Jukon, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Ammattiliitto Jyvyn julistama noin 80 000 osanottajan lakko. Lakko sulkea esimerkiksi päiväkoteja, kouluja ja kirjastoja, ellei sovintoa sitä ennen löydy tai lakkoa siirretä.

”Hallitus päätti, että joukkoirtisanomisia aletaan valmistella”, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Paavola ei kerro tarkemmin, miten ja milloin toimiin ryhdytään.

”Jossain vaiheessa niitä aletaan valmistella, vaikka kyseessä on järkeä toimenpide”, Paavola sanoo.

Paavola korostaa, että myös Super haluaa ensin katsoa, tuleeko sovittelulautakunnalta sovintoehdotus vielä tällä viikolla ja millainen se on.

Maanantaina puolestaan sisarjärjestö Tehyn valtuusto oli koolla ja päätti monituntisen kokouksen päätteeksi antaa valtuudet Tehyn hallitukselle valmistella joukkoirtisanoutumista työtaistelutoimena.

Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö ei kuitenkaan vielä kertonut taistelusuunnitelmistaan.

Tehy korosti nyt, ettei jatkotoimilla ole kiire, vaan ensin katsotaan, millaisen sovintoesityksen alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen johtama kunta-alan riitaa sovittelemaan asetettu sovittelulautakunta saa aikaan. Lautakunta valmistelee esitystä parhaillaan.

Tehyn valtuusto aiotaan kutsua koolle uudelleen, kun sovittelulautakunta on antanut sovintoehdotuksensa.

”Samassa yhteydessä valtuusto saa selvityksen joukkoirtisanoutumisen toteutuksesta ja tekee tarvittavat päätökset, mikäli sovintoesitys ei sisällä uskottavaa ratkaisua hoitajapulaan”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi maanantaina.

Hoitajajärjestöt yllättivät viime viikon tiistaina perumalla seuraavana päivänä alkavaksi ilmoitetun, noin 35 000 hoitajan lakon. Lakko olisi ollut hoitajilla järjestyksessä kevään toinen ja ensimmäistä laajempi.

Samalla ammattiliitot julistivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä ilmoittivat alkavansa valmistelemaan harvinaista työtaistelukeinoa eli joukkoirtisanoutumisia vuoden 2007 malliin.

Tuolloinkaan ne eivät tosin toteutuneet, kun Tehyn työriita ratkesi viime hetkillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut