Tehyn valtuusto antoi hallitukselle valtuudet valmistella joukko­irtisanoutumista

Superin hallitus on koolla vasta keskiviikkona.

Hoitajajärjestöjen työehtosopimusten neuvottelut jatkuvat. Lakkoja ei ole käynnissä, mutta meneillään on ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka koskee koko kunta-alaa. Kuva on otettu Taysin ensiavun Acutan sisäänkäynnillä 1. huhtikuuta 2022.

25.4. 17:33 | Päivitetty 25.4. 18:32

Hoitajien ammattijärjestö Tehyn valtuusto antoi maanantaina hallitukselleen tuen valmistella hoitajien joukkoirtisanoutumisia.

Tehyn valtuusto kokoontui maanantaina kokoukseen, joka alkoi kello 13 ja jatkui pitkään illansuuhun. Kokouksen aiheena oli kunta-alan lukkiutunut työmarkkinatilanne.

Myöhään iltapäivällä Tehyn ylin päättävä elin eli valtuusto kertoi tiedotteella antaneensa Tehyn hallitukselle valtuudet valmistella joukkoirtisanoutumista osana työtaistelua.

Valtuusto käsitteli myös neuvottelutilannetta ja sai selvityksen sovittelulautakunnan työskentelystä viime viikkoina.

Tehyn mukaan sovittelulautakunnan työ on pääsiäisen jälkeen tiivistynyt. Ammattijärjestön valtuusto kutsutaan todennäköisesti seuraavaksi koolle, kun sovittelulautakunta on antanut sovintoehdotuksensa.

Lakko peruuntui

Viime viikon tiistaina Tehy ja Super peruivat yllättäen aiemmin ilmoittamansa toisen, entistä laajemman lakon, jonka piti alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta. Ne ilmoittivat sen sijaan ryhtyvänsä valmistelemaan joukkoirtisanomisia.

Syyksi järjestöt kertoivat sen, että sosiaali- ja terveysministeriössä oli jo pitkälle valmisteltu potilasturvallisuuslakia, jonka voimaantulo olisi niiden mukaan käytännössä murtanut hoitajien lakko-oikeuden.

Järjestöjen mielestä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) oli asettunut ”pakkotyölailla” työnantajan puolelle jo ennen ensimmäisen lakon alkamista.

Samalla ammattiliitot julistivat koko kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toistaiseksi.

Mahdollisten joukkoirtisanomisten tarkemmasta suunnitelmasta ei ole aiemmin kerrottu mitään.

Super koolla keskiviikkona

Lähi- ja perushoitajien järjestön Superin hallitus on puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan koolla keskiviikkona, joten sitä ennen ei Superin suunnitelmista kuulla enempää.

Joukkoirtisanoutuminen on harvinainen työtaistelukeino, joka oli esillä myös vuonna 2007.

Tehyn irtisanoutumislistoille kerättiin järjestön mukaan tuolloin yhteensä yli 16  000 nimeä. Neuvottelutulos syntyi viime metreillä eli samana päivänä, jonka piti olla joukkoirtisanoutuneiden viimeinen työpäivä.

Sairaanhoitopiireissä ehdittiin arvioida, että irtisanoutumiset olisivat iskeneet etenkin päivystykseen, tehohoitoon, synnytyksiin, syövän akuuttihoitoon ja kiireelliseen leikkaustoimintaan.

Hoitajien irtisanoutumisaika on vähintään kaksi viikkoa tai yksi kuukausi riippuen työsuhteen kestosta.

Kunta-alalla jälleen lakkovaroitus

Kunta-alan noin 425 000 palkansaajan työehtoriitaa ratkoo parhaillaan erityinen sovittelulautakunta, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Sovittelun etenemisestä ei ole juuri kerrottu. Pylkkänen on kiitellyt Twitterissä neuvotteluryhmiä etenemisestä sopimusten tekstikysymyksissä. Lautakunta on varannut kokousaikoja tälle viikolle, mutta sovintoesityksen synty ei ole vielä varmaa.

Työnantajien puolella neuvottelija on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan hoitajien joukkoirtisanoutumiset aiheuttaisivat sen, että silloinkin tarvittaisiin laki turvaamaan kansalaisten henki ja terveys.

Ensi tiistaina on alkamassa myös laaja lakko kymmenessä kaupungissa, kun Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja ammattiliitto Jytyn lakkovaroitus toteutuu.

Viikon kestävän lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, mikäli kunta-alan työehtokiistaan ei saada sopua sitä ennen.

Lakon piirissä olisi yli 81  000 kuntapalkansaajaa, muiden muassa opettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia, lastenhoitajia ja laitoshuoltajia.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut