Turkuun saapui Naton aluksia, mutta ne voi nähdä vain hyvällä tuurilla – Osallistuvat loppuviikolla Rannikko­laivaston johtamaan harjoitukseen

Maanantaina Turkuun saapuneet Naton miinantorjunta-alusosaston alukset kiinnittyivät Turun sataman suljetulle alueelle, josta yleisö ei pääse niitä näkemään. Alukset osallistuvat Rannikkolaivaston johtamaan harjoitukseen saaristossa loppuviikolla.

25.4. 18:39

Naton miinantorjunta-alusosaston kolme alusta saapui maanantaina Turun satamaan.

Sataman suljetulle alueelle Aurajokisuulle kiinnittyneet alukset osallistuvat torstaina ja perjantaina Rannikkolaivaston johtamaan yhteiseen harjoitukseen Saaristomerellä.

Suomesta harjoitukseen osallistuvat Rannikkolaivaston miinantorjunta-alukset Purunpää ja Vahterpää sekä alusten oman miehistön lisäksi 4. Miinantorjuntalaivueen johtoporras.

Purunpää ja Vahterpää ovat Katanpää-luokan identtisiä ja moderneja miinantorjunta-aluksia, jotka valmistuivat 2010-luvulla Italiassa. Niiden kotisatama on Turun Pansiossa.

NATOLLA on kaksi Itämeren alueella liikkuvaa alusosastoa: pysyvä alusosasto sekä nyt Turkuun saapunut miinantorjunta-alusosasto.

Turun vierailun päättävä Naton ja merivoimien yhteinen Passex-harjoitus (passing exercise) painottuu miinantorjuntaan.

Passex-tyyppisillä harjoituksilla on merivoimissa ja eri maiden laivastoissa pitkät perinteet. Kun vierailu toiseen maahan päättyy, isäntämaan alus tai alukset saattavat vierailevat alukset matkaan yhdessä harjoitellen.

Passex-harjoitusten luonne poikkeaa muista kansainvälisistä harjoituksista siten, että ne voidaan suunnitella ja toimeenpanna nopeasti jopa yksikkötasolla, eivätkä ne vaadi pitkää valmistelutyötä.

TÄMÄN kertainen Passex-harjoitus on suunniteltu jo viime vuoden puolella. Merivoimat on järjestänyt yhteisiä harjoituksia Naton alusosastojen kanssa jo usean vuoden ajan, aina alusosastojen Suomeen suuntautuneiden vierailujen päätteeksi.

Tämän viikon vierailu ja harjoitus toteutetaan samaan tapaan kuin aikaisemmatkin käynnit on toteutettu.

Merivoimat kertoo tiedotteessaan, että harjoitus tukee samalla Katanpää-luokan alusten tämänvuotisen NRF-valmiusjakson toimeenpanoa.

”Vuoden 2022 NRF-valmiusjaksolle on suunniteltu muun muassa osallistuminen kesän BALTOPS-harjoitukseen. Siihen osallistuvalle miinantorjunta-alus Purunpäälle yhteistoiminnan hiominen näiden alusten kanssa tällä viikolla on tehokasta valmistautumista tulevaan”, sanoo Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari tiedotteessa

NATON miinantorjunta-alusosastosta Turkuun saapui kolme alusta, jotka ovat latvialainen LVNS Virsaitis, virolainen ENS Sakala ja hollantilainen HNLMS Schiedam. Koska alukset sijaitsevat suljetulla alueella, ne eivät ole yleisön nähtävillä edes laiturialueelta. Torstaina alukset suuntaavat Turun saaristoon, mutta harjoituksen paikkaa ei kerrota yleisölle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut