Tehyn valtuusto koolla – tuleeko lisätietoa hoitajien joukkoirtisanoutumisesta?

Sovittelulautakunta jatkaa sovintoesityksen valmistelua kunta-alan työriitaan.

Tampereella järjestettiin 1. huhtikuuta hoitajien mielenosoitus. Kuvassa Hannele Hiukkanen.

25.4. 6:49 | Päivitetty 25.4. 11:12

Helsinki

Hoitoalan ammattiliittojen odotetaan tekevän tänään päätöksiä uusista työtaistelutoimista. Tehyn valtuusto on koolla tänään, Superin liittohallitus puolestaan keskiviikkona.

Tehyn valtuusto kokoustaa tänään kello yhdestä eteenpäin ja kokouksen arvioidaan kestävän melko pitkään, Tehyn viestinnästä kerrotaan STT:lle. Kokouksen annista tiedotetaan myöhemmin tänään

Tehy ja Super peruivat viime viikolla laajan lakkonsa, jonka oli määrä alkaa viime keskiviikkona. Samalla liitot kertoivat, että ne valmistelevat joukkoirtisanoutumista.

Lue lisää: Mitä joukko­irti­sanoutuminen tarkoittaisi yksittäiselle hoitajalle? PSHP:n hr-johtaja mahdollisista palkan­maksun ongelmista: ”Todella ikävää työn­tekijöille”

Liitot eivät ole kertoneet siitä, milloin mahdollinen joukkoirtisanoutuminen tulisi voimaan ja miten laaja joukko hoitajia siinä olisi mukana.

Tehyn ja Superin mielestä valmistelussa ollut potilasturvallisuuslaki olisi vienyt hoitajien lakko-oikeuden, minkä vuoksi tarvitaan järeämpiä työtaistelutoimia.

Lue lisää: Hoitajat valmistautuvat työtaistelun seuraavaan vaiheeseen – tamperelainen kätilö: ”Kuka tahansa, jolla on eettistä omatuntoa, ymmärtää, että me emme voi jatkaa näin”

Jos järjestöt toteuttavat joukkoirtisanoutumisen, hallitus joutunee pohtimaan töihin pakottavaa lainsäädäntöä. Se voisi muistuttaa lainsäädäntöä, josta säädettiin vuonna 2007, jolloin Tehy uhkasi viimeksi joukkoirtisanoutumisella.

Ihan hetkessä hoitajien irtisanoutumiset eivät tulisi voimaan. Esimerkiksi Tehy-lehti kertoo, että kun työntekijä sanoo työsuhteen irti, irtisanomisaika on alle viiden vuoden työsuhteesta kaksi viikkoa ja yli viiden vuoden työsuhteesta kuukausi.

Sovintoesityksen sorvaaminen jatkuu

Kunta-alan työriidan sovintoesityksen valmistelu jatkuu tänään. Riitaa ratkovan sovittelulautakunnan puheenjohtajan, alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen mukaan koko lautakunta on koolla.

”Koko ajan tämä edistyy, vielä tänään ei kuitenkaan ole todennäköisesti uutta kerrottavaa”, Pylkkänen arvioi maanantaiaamuna STT:lle.

Sovintoesityksen valmistumisajankohdasta Pylkkäsellä ei ole vielä esittää arviota.

”Valmistelua täytyy vielä jatkaa. Työskentelemme ahkerasti”, Pylkkänen sanoi.

Jonkin verran sovintoesityksessä on päästy eteenpäin, sillä Pylkkänen kertoi eilen Twitterissä lautakunnan kiittävän neuvotteluryhmiä etenemisestä tekstikysymyksissä.

Kunta-alan lakkoaalto uhkaa laajeta vapun jälkeen kymmeneen kaupunkiin, ellei sopua synny sitä ennen. Ammattiliitot JHL, Jyty sekä neuvottelujärjestö Juko ovat jättäneet varoituksen viikon mittaisesta lakosta, joka alkaisi 3. toukokuuta. Jos lakko toteutuisi, olisi siinä mukana 81 000 kunta-alan palkansaajaa.

Päivitys 25.4.2022 klo 11.12: Juttuun lisätty tieto ammattiyhdistysten kokouksien ajankohdista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut