Mitä joukko­irti­sanoutuminen tarkoittaisi yksittäiselle hoitajalle? PSHP:n hr-johtaja mahdollisista palkan­maksun ongelmista: ”Todella ikävää työn­tekijöille”

Todennäköistä on, että järjestöt maksaisivat irtisanoutuville työtaisteluavustusta. Esimerkiksi lakkoavustusta ne jakoivat 140 euroa päivässä.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy kertoivat tiistaina valmistelevansa joukkoirtisanoutumista. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hr-johtaja Raija Ruoranen kertoo, että esimerkiksi palkan kokemuslisät pysyisivät hoitajilla joka tapauksessa ennallaan.

22.4. 7:30

Joukkoirtisanoutuminen voi olla yksittäiselle hoitajalle riski, mutta esimerkiksi saavutetuista eduista ei välttämättä joudu luopumaan. Toisaalta irtisanoutumiset voisivat aiheuttaa laajoja ongelmia palkanmaksussa.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy kertoivat tiistaina valmistelevansa joukkoirtisanoutumista. Suunnitelman yksityiskohtia ei vielä tiedetä. Järjestöt kertoivat tiistaina, että niiden valtuustot kokoontuisivat ”lähipäivinä” päättämään seuraavista toimista.

Jos joukkoirtisanoutuminen tapahtuisi, mitä se tarkoittaisi yksittäisen hoitajan kannalta? Mistä irtisanoutuneet saisivat rahaa ja menettäisivätkö he kertyneet lomansa?

Todennäköistä on, että järjestöt maksaisivat irtisanoutuneille lakkoavustuksen kaltaista avustusta. Tehystä ei vielä kommentoida, tehtäisiinkö näin tai minkä suuruinen mahdollinen avustus olisi.

Tänä keväänä hoitajajärjestöt ovat maksaneet lakossa olleille 140 euroa päivältä, ja avustusta on saanut jokaiselta viikonpäivältä.

Esimerkiksi vuonna 2007, kun hoitajat viimeksi uhkasivat joukkoirtisanoutumisella, Tehy ehti kertoa, että se olisi maksanut irtisanoutuville hoitajille työtaisteluavustusta 60 euroa päivässä. Järjestö arvioi, että silloinen työtaistelu olisi maksanut heille 700 000 euroa päivässä.

Joukkoirtisanoutuminen on työtaistelutoimena harvinainen. Se toimii käytännössä vain työvoimapulasta kärsivillä aloilla, sillä irtisanoutuva voi odottaa pääsevänsä takaisin töihin.

Näin tapahtui myös vuoden 2007 joukkoirtisanoutumisen aikaan. Sopu syntyi viime hetkellä ennen kuin irtisanoutumiset olisivat tulleet voimaan.

Sovun yhteydessä päätettiin, että työntekijät jatkavat töissään normaalisti. Heidän henkilökohtaisten työsopimustensa ehdot pysyivät ennallaan.

Jos hoitajat palaisivat irtisanoutumisen jälkeen töihin, tuloksena olisi ainakin ongelmia palkanmaksussa, sanoo hr-johtaja Raija Ruoranen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Ruoranen huomauttaa, että toisin kuin vuonna 2007, nykyään irtisanoutuminen tapahtuu ainakin suurimmilla työnantajilla sähköisellä lomakkeella. Lomakkeen lähettäminen vie tiedon heti palkanmaksuun.

”Kyllä siitä aikamoinen sekamelska tulee takaisinperintänä, jos on maksettu esimerkiksi lomarahoja loppupalkassa”, Ruoranen sanoo.

”Se on kuitenkin todella ikävää työntekijöille.”

Järjestöjen mahdollisesti keräämät listat eivät riittäisi irtisanoutumisilmoitukseksi, vaan jokaisen tulisi tehdä oma ilmoituksensa.

Vuonna 2007 silloinen Kunnallinen työmarkkinalaitos varoitti, että irtisanoutumisen jälkeen osa eduista heikkenee, ja kauan saman työnantajan palveluksessa olleet menettävät ”vanhan työntekijän” edut.

Nykyään esimerkiksi palkan kokemuslisät pysyisivät ennallaan, sillä niiden perusteena on aikaisempi työura, Ruoranen sanoo.

”Tietysti jos palvelussuhteeseen tulee oikeasti katkos syystä tai toisesta, kyllähän periaatteessa monet asiat tulevat uudelleen tarkasteluun, jos siellä on esimerkiksi henkilökohtaisia lisiä.”

Riskinä voi olla jopa jo poistuneen lisän menettäminen. Pitkään työssä olleet saattavat vielä saada määrävuosilisää, joka poistui 1990-luvun lopussa.

Käytännössä Ruoranen ei kuitenkaan usko, että lisät poistuisivat tai lomia menetettäisiin. Hänen mukaansa töihin palaamisen ehdoista voitaisiin tälläkin kertaa sopia yhteisesti.

”Mielestäni tässä ei ole ajatus, että ketään pitäisi kyykyttää”, Ruoranen sanoo.

”Emme me sellaista henkilöstöpolitiikkaa ainakaan halua esittää.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut