UPM:n ja Paperiliiton työriitaan sovintoesitys – vastaus annetaan perjantaina

UPM vaatii, että sopimukset ovat liiketoimintakohtaisia.

Pirkanmaan seudulla Paperiliiton lakko on vaikuttanut UPM:n tehtaisiin Jämsän Jämsänkoskella, Tampereen Tesomalla ja Valkeakosken Tervasaaressa. Myös 20. maaliskuuta kuvatun Tervasaaren paperitehtaan paperikoneet ajettiin alas lakon vuoksi.

21.4. 13:26 | Päivitetty 21.4. 14:31

Aamulehti

Sovittelija Leo Suomaa on tehnyt sovintoehdotuksen UPM:n ja Paperiliiton koko työriidan ratkaisemiseksi, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto. Vastaus on määrä antaa perjantaina.

Paperiliiton lakko UPM:n tehtaissa on venynyt historiallisen pitkäksi. UPM ja Paperiliitto neuvottelevat ensimmäistä kertaa yrityskohtaisista työehto­sopimuksista, sillä työnantaja­järjestö Metsäteollisuus irtautui yleisistä työehto­sopimuksista.

UPM:n ja Paperiliiton neuvotteluissa ei ole toistaiseksi syntynyt yhteisymmärrystä. Paperiliiton työntekijät aloittivat lakon UPM:n tehtaissa 1. tammikuuta.

Lakko koskee noin 2 000:ta Paperiliiton jäsentä

Liiton hallitus hylkäsi kiirastorstaina työriidassa tehdyt neljä sovintoesitystä. Esitykset kattoivat vasta puolet UPM:n paperiliittolaisista työntekijöistä, joten liiton hallitus katsoi, ettei kattavuus riittänyt. Sovintoesitykset koskivat tuolloin sellua, erikoispapereita, tarroja ja biopolttoaineita, mutta painopapereista sovintoesitystä ei annettu.

Paperiliiton mukaan muita sovintoesityksiä ei olisi tarvinnut hylätä, jos ratkaisu olisi saatu myös painopapereissa.

Paperiliiton hallitus päätti tuolloin lisäksi pidentää lakkoa kahdella viikolla eli 14. toukokuuta asti, ellei sopua synny sitä ennen.

Lakko koskee 12 toimipaikalla kaikkiaan noin 2 000:ta Paperiliiton jäsentä.

UPM haluaa, että sopimukset ovat liiketoimintakohtaisia. Paperiliitto on tavoitellut samantapaista yrityskohtaista sopimusta kuin Stora Ensossa ja Metsä Groupissa. Liitto on kuitenkin suostunut neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista sopimuksista mutta pyrkii siihen, että sopimukset astuisivat voimaan samanaikaisesti kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Tästä työkiistassa on kyse

Metsäyhtiöt neuvottelevat ensimmäistä kertaa yrityskohtaisista työehto­sopimuksista, sillä työnantaja­järjestö Metsäteollisuus irtautui yleisistä työehto­sopimuksista.

Suurista metsäyhtiöistä Metsä Group ja Stora Enso sopivat jo syksyllä työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa uusista työehdoista.

UPM:n ja Paperiliiton neuvotteluissa ei sen sijaan syntynyt yhteisymmärrystä. Kiistaa on ollut etenkin sopimusten määrästä. UPM haluaa viisi liiketoiminta­kohtaista sopimusta, Paperiliitto taas yhden yrityskohtaisen sopimuksen.

Vielä ennen joulua työriitoihin etsittiin ratkaisua valtakunnan­sovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Näkemykset olivat kuitenkin liian kaukana toisistaan.

Koska sopimusta ei syntynyt, Paperiliiton työntekijät aloittivat lakon UPM:n tehtaissa 1. tammikuuta. Lakko keskeytti tuotannon suuresta osasta UPM:n Suomen tehtaista.

Päivitys 21.4.2022 kello 14.30: Juttua on täydennetty väliotsikon jälkeisellä osuudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut