Koronatapausten määrä on laskenut kolme viikkoa peräkkäin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sairaalaan joutumisen riski on vähäisimmillään koko epidemian aikana. THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat ajankohtaisesta epidemiatilanteesta tilannekatsauksessaan torstaina.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen THL:stä kertoivat koronatilanteesta Helsingissä 21. huhtikuuta 2022.

21.4. 9:56 | Päivitetty 21.4. 10:56

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) poisti maskisuosituksensa viikko sitten. Epidemia ei kuitenkaan ole ohi. Edelleen joka viikko noin sata koronapotilasta kuolee, ja sairaalahoidossa on koko maassa yli 800 koronapotilasta.

Lue lisää: THL poisti yleisen maskisuosituksen Suomesta – Tays toppuuttelee: Pirkanmaalla yhä maskisuositus

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoivat ajankohtaisesta epidemiatilanteesta tilannekatsauksessaan torstaina kello 10 alkaen. Aamulehti näytti tilaisuuden suorana HS:n lähetyksenä.

Tilaisuudessa käsiteltiin ajankohtaista tauti- ja rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Tilannekatsauksessa olivat mukana STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

THL: Sairaalaan joutumisen riski on vähäisimmillään koko koronaepidemian aikana

Koronatapausten määrä on laskenut Suomessa selkeästi kolme viikkoa peräkkäin, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ilmaantuvuuden lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla alueilla.

THL:n mukaan sairaalaan joutumisen riski on vähäisimmillään koko epidemian aikana. Myös kuolleiden osuus tapauksista on pienimmillään epidemian aikana.

”Sairaalaan joutumisen riski on selvästi yhteydessä rokotekattavuuteen”, kertoi THL:n johtaja Mika Salminen.

Hänen mukaansa rokotekattavuus on hyvällä tasolla kaikkialla Suomessa. Kahdeksantoista vuotta täyttäneistä 87 prosenttia on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja 64 prosenttia kolme rokoteannosta.

Salminen korostaa, että vakavan sairastuminen riski on pieni rokotusten ottaneilla. Tehohoitoon joutumisen riski oli maaliskuussa kolme rokoteannosta saaneilla noin kymmenesosa rokottamattomien riskistä joutua tehohoitoon.

Salminen huomauttaa kuitenkin, että erikoissairaanhoidon kuormitus on kapasiteettiin nähden yhä korkealla.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki vahvistaa, että epidemiatilanne on todella menossa parempaan suuntaan. Pääsiäisen aikaan koronatestejä on kuitenkin tehty normaalia vähemmän.

Voipio-Pulkki muistuttaa, että eri ikäryhmissä epidemia voi edetä eritahtisesti. Painopiste on siirtymässä vanhempiin ikäluokkiin. Voipio-Pulkki kehottaa heitä ottamaan neljännen rokotteen, sillä neljännen rokotteen ottaneiden osuus yli 80-vuotiaista on edelleen vain 41 prosenttia.

Neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Erikoissairaanhoidon tarvetta edelleen

Viikoilla 14–15 (4.–17. 4.) covid-19-tapauksia rekisteröitiin runsaat 59 000, viikoilla 12–13 (21. 3.–3. 4.) vajaat 96 000 ja viikoilla 10–11 (7.–20. 3.) noin 105 000.

Viikkojen 14–15 aikana tehohoitoon tuli 55 uutta koronapotilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla tehohoitoon päätyi 84 potilasta. Salmisen mukaan erikoissairaanhoidon tarve on kuitenkin edelleen kapasiteettiin nähden korkealla.

Viimeisen kahden kalenteriviikon aikana koronavirukseen liittyviä kuolemia kirjattiin 337, kun edeltävän kahden viikon aikana menehtyneitä oli 406. Koronavirustartuntaan liittyviä kuolemia pandemian aikana oli viime sunnuntaihin mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä vajaat 3 600.

Matkailijoiden pitää ottaa edelleen riskit huomioon

Maskien käyttösuositukset ovat helpottamassa Suomessa. Salminen sanoo, että tästä huolimatta maskeja voi edelleen käyttää, eikä sellaisten käyttäjiä pidä katsoa kieroon. Kieroon ei pidä katsoa heitäkään, jotka eivät käytä maskia.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen huomauttaa, että koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Tilanne eri maissa voi vaihdella nopeasti, mikä matkailijoiden pitää ottaa huomioon.

”Aina pitää tarkistaa kohdemaan määräykset”, Puumalainen sanoo.

Suomalaisten suosimista matkailukohteista maskipakko on edelleen voimassa muun muassa Espanjassa, Kreikassa, Kyproksella ja Turkissa. Puumalaisen mukaan määräykset voivat lisäksi vaihdella jopa kaupunkikohtaisesti.

Maailman väestöstä vain 59 prosenttia on saanut täyden perusrokotussarjan. EU:ssa ja ETA-maissa osuus on 83 prosenttia.

Päivitys 21.4.2022 kello 10.56: Juttua täydennetty tiedotustilaisuudessa esiin tulleilla tiedoilla.

Päivitys 21.4.2022 kello 13.40: Juttua täydennetty Puumalaisen ja Voipio-Pulkin osuuksilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut