Valvira hoitajalakosta: Potilaita voi kuolla tai vammautua – ”Tilanne on hyvin vaikea jo heti keskiviikkona aamulla”

Markus Henriksson vetoaa työnantaja- ja työntekijäpuoleen sekä sovittelulautakuntaan, jotta työmarkkinakiista saataisiin ratkaistua pikaisesti.

Tilanne voi olla hyvin vaikea jo heti keskiviikkona aamulla, arvioi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtaja ylijohtaja Markus Henriksson.

19.4. 14:59

Potilasturvallisuuden tilanne näyttää todella synkältä keskiviikkona uhkaavan uuden, aiempaa laajemman hoitajalakon vuoksi. Näin arvioi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Hänen mukaansa tilanne näyttää tämänhetkisten tietojen valossa siltä, että potilaita voi lakon aikana jopa kuolla tai vammautua sen takia, ettei terveydenhuollon ammattilaisia saada riittävästi töihin välttämättömän hoidon antamiseksi.

”Tilanne on hyvin vaikea jo heti keskiviikkona aamulla”, Henriksson kuvaa STT:lle kokonaistilannetta tiistaisten eri sairaanhoitopiireiltä saatujen tietojen perusteella.

Henrikssonin mukaan tuoreimmat tiedot viittaavat siihen, että suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrä olisi jo heti lakon alussa hyvin paljon pienempi kuin mitä se oli lakon ensimmäisen jakson aikana.

”Jos tilannekuva ei suojelutyöhön saatavan henkilöstön osalta muutu, sairaalat joutuvat ajamaan hyvin laajamittaisesti toimintojaan alas”, hän sanoo.

Laajoja alasajoja olisi tiistaisten tietojen perusteella luvassa ainakin Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

”Tilanne on jopa sellainen, että sydäninfarkteja tai aivoinfarkteja ei voida hoitaa”, hän sanoo.

Henriksson vetoaakin ennen kaikkea työnantaja- ja työntekijäpuoleen sekä sovittelulautakuntaan, jotta työmarkkinakiista saataisiin ratkaistua pikaisesti. Hänen mukaansa potilasturvallisuuslain säätäminen ei tilannetta ratkaise, mutta sitäkin tarvitaan, jos lakko jatkuu.

”Ei ole muuta ratkaisua kuin että nämä lakot saadaan loppumaan”, hän painottaa.

Uusi laajempi hoitajalakko uhkaa alkaa keskiviikkona aamukuudelta. Lakon toinen vaihe koskisi 13:a sairaanhoitopiiriä, ja siinä olisi mukana noin 35 000 hoitajaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut