Ministeri Lindén ei vie potilasturvallisuuslakia valtioneuvoston käsittelyyn keskiviikkona – esittää lakia ensi viikolla, jos lakko­tilanteeseen ei tule muutosta

Lindén sanoi vielä sunnuntaina vievänsä esityksen kiistellystä potilasturvallisuuslaista valtioneuvoston käsiteltäväksi keskiviikkona.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden saapuu hallituksen kehysriihen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 5. huhtikuuta 2022.

12.4. 10:38 | Päivitetty 12.4. 14:32

Helsinki

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ei vie potilasturvallisuuslakia valtioneuvoston käsittelyyn keskiviikkona, koska hoitoalan työtaistelu ei laajene aiempien suunnitelmien mukaisesti perjantaina. Lindén kertoi asiasta Twitterissä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat maanantaina, että hoitajalakon toinen aalto siirtyy alkamaan 20. huhtikuuta. Hoitajajärjestöt siirtävät lakon alkamista muutamalla päivällä eteenpäin, jotta sovittelulautakunnalle jäisi riittävästi aikaa työriidan sovitteluun.

Lindénin mukaan potilasturvallisuuslain viemiselle valtioneuvoston käsittelyyn ei tällä hetkellä ole tarvetta, koska potilasturvallisuus ei lakon takia vaarannu 15.–20. huhtikuuta. Hän sanoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa kuitenkin olevansa valmis tuomaan esityksen valtioneuvostoon pääsiäisen jälkeen, jos potilasturvallisuus on yhä uhattuna.

”Pidän välttämättömänä antaa tämän lakiesityksen, jos tämä tilanne vielä silloin ensi viikon alussa näyttää samalta kuin tällä hetkellä”, Lindén sanoi sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Ministeri vakuutti tiedotustilaisuudessa, ettei hänen päätökseensä perääntyä esityksen eteenpäin viemisestä vaikuttanut minkäänlainen poliittinen paine. Hän sanoi toivovansa, että ratkaisu työkiistaan löytyy ennen ensi viikon laajaa lakkoa. Lindénin mukaan hänen päätökseensä perääntyä esityksen edistämisestä ei vaikuttanut se, että hoitajaliittojen vastustuksen vuoksi se saattaisi vaikeuttaa neuvotteluita.

Lindén vetosi siihen, että jos hoitajien lakko jatkuu suunnitellusti nykyistä laajempana pääsiäisen jälkeen, sen ulkopuolelle pitäisi rajata palvelut, joissa lakko voisi vaarantaa henkeä ja terveyttä. Lindén sanoo saaneensa ”liian monelta syöpäsairaalta ja omaiselta suoraan yhteydenoton siitä, että leikkaukset ja hoidot viivästyvät vakavasti”.

Vasemmistoliitto vastustaa esitystä

Vasemmistoliitto on kertonut vastustavansa esitystä, ja vihreät sekä esimerkiksi Lindénin puoluetoveri Sanna Marin (sd.) ovat sanoneet suhtautuvansa siihen erittäin kriittisesti. Lindén kiersi tiedotustilaisuudessa kysymyksen siitä, tukevatko Marin ja muu Sdp-johto häntä lain edistämisessä.

Ministeri on kuitenkin katsonut, että vastustuksesta huolimatta hänellä on velvollisuus edistää välttämättömänä pitämäänsä lakiesitystä.

”Olen tullut omassa punninnassani siihen lopputulokseen, että pidän potilasturvallisuuslain säätämistä välttämättömänä. Lakko on käynnissä kuudessa sairaanhoitopiiristä, ja niistä kahdessa eli Varsinais-Suomessa sekä [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin] Husin alueella tilanne on osin jopa kriittinen potilasturvallisuuden kannalta”, Lindén sanoi HS:lle sunnuntaina.

Jos Lindén olisi vienyt esityksen potilasturvallisuuslaista valtioneuvosto istuntoon, se olisi saattanut poikkeuksellisella tavalla tulla äänestetyksi kumoon. Lakiesitysten kaatuminen valtioneuvoston istuntoon on äärimmäisen harvinaista.

Lue lisää: Viikko lakkoa: Taysissa jäi tekemättä noin 400 leikkausta, kiireellisten leikkausten työvoimasta sovittu sunnuntaiaamuun asti: ”Potilaat poimitaan jonosta kukin erikseen”

Uusi kahden viikon lakko

Hoitajajärjestöjen mukaan hoitajalakon toinen vaihe alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta kello kuudelta aamulla ja päättyy 4. toukokuuta samaan kellonaikaan. Lakon piirissä on noin 35 000 hoitajaa.

Uusi lakko koskee 13:a sairaanhoitopiiriä. Lakko on rajattu koskemaan vain erikoissairaanhoitoa, eli vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto jäävät sen ulkopuolelle.

Lakkokohteissa annetaan suojelutyötä potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Noin 25 000 Tehyn ja Superin hoitajaa aloittivat kahden viikon lakon huhtikuun alussa. Tämän lakon on määrä päättyä perjantaiaamuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut