Kiistelty potilasturvallisuuslaki etenemässä hallituksen istuntoon – ”Kaikkien puolueiden kannat ovat auki vielä tässä vaiheessa”

Kunta-alan sovittelulautakunta tapasi työriidan osapuolet ensi kertaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) puoltaa potilasturvallisuuslain viemistä valtioneuvoston käsittelyyn.

10.4. 20:51 | Päivitetty 11.4. 10:32

Helsinki

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) puoltaa potilasturvallisuuslain viemistä valtioneuvoston käsittelyyn.

Hallitus järjestää valtioneuvoston yleisistunnon seuraavan kerran keskiviikkona. Asian takia ei ole siis tarkoitus järjestää ylimääräistä istuntoa.

Syynä on potilasturvallisuus, joka on viranomaisten mukaan vaarantunut. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super aloittivat lakon alallaan kuun alussa.

Lue lisää: Johtajaylilääkärin mukaan resurssit ovat Taysissa tiukoilla etenkin päivystyksessä –Hoitajaliittojen mukaan työnantajat esittävät mediassa virheellisiä väitteitä

Työtaistelu on nyt voimassa kuudessa sairaanhoitopiirissä. Lakko on laajenemassa perjantaina. Tähän mennessä suojelutyön saatavuus on Lindénin mukaan eräissä sairaanhoitopiireissä parempi kuin toisissa.

”Niissä piireissä, joissa se ei ole hyvä, tilanne on tosi hankala, mennään hetki kerrallaan ja koko ajan alle kaikkien turvallisten minimien”, Lindén sanoi STT:lle.

Huonoin tilanne on Lindénin mukaan Varsinais-Suomessa ja huono tilanne on myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Myös Pohjois-Pohjanmaalla Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa leikkaussaleissa, päivystyksessä ja teho-osastolla ei ole tarpeeksi henkilökuntaa.

”Tämä tilanne on syy, miksi minä olen velvollinen antamaan tämän lakiesityksen”, Lindén sanoi.

”Kaikkien puolueiden kannat auki”

Lain edistäminen on ollut poliittisesti vaikeaa. Lindénin mukaan hallituspuolueet eivät ole sitoneet kantojaan, mikä tarkoittaisi sitä, että lain eteneminen eduskuntaan ei ole vielä varmaa. Tämä koskee myös hänen omaa puoluettaan Sdp:tä.

”Kaikkien puolueiden kannat ovat auki vielä tässä vaiheessa”, Lindén sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti Ylen järjestämällä Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina vastenmielisyytensä lain säätämistä kohtaan. Hänen mukaansa hallitus ei missään nimessä halua rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta, mutta samaan aikaan se on vastuussa hoidon tarjoamisesta sitä tarvitseville suomalaisille.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) on sanonut, ettei vasemmistoliitto ole valmis viemään lakia eteenpäin.

Osapuolia kuultiin ensi kertaa

Kunta-alan työriitaa ratkomaan asetettu sovittelulautakunta tapasi työriidan neuvotteluosapuolia ensimmäistä kertaa sunnuntaina.

Lautakuntaa johtava Elina Pylkkänen kertoi, että lautakunnalle oli tärkeää päästä omakohtaisesti kuulemaan neuvotteluryhmien kantoja.

”He saivat itse kertoa omin sanoin, mikä heidän käsityksensä tilanteesta on”, Pylkkänen sanoi.

Osana työtään lautakunta aikoo perehtyä eri taloudellisten tutkimuslaitosten ennusteisiin talouden näkymistä. Pylkkäsen mukaan ne ovat hyvin tärkeitä sovitteluratkaisua etsiessä.

”Meidän täytyy hankkia kaikki olennainen taustatieto, jotta voimme lähteä eteenpäin.”

Päivitys 10.4.2022 kello 21.21: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut