Puolustusministeri Kaikkonen kiistää Erkki Tuomiojan puheet suomalais-ruotsalaisesta puolustus­yhteistyöstä

Tuomioja kertoi aiemmin HBL:lle, että Ruotsin puolustusministeri ehdottaa suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle

Erkki Tuomoja on kertonut Ruotsin puolustusministerin ehdottaneen suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehdoksi Natolle. Suomen puolustusministeri kiistää asian.

10.4. 11:18

STT

Puhutun kaltaista puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmisteilla, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Sen sijaan yhteistyötä on Kaikkosen mukaan tarkoitus syventää muilla keinoilla.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle. Tuomiojan mukaan Hultqvist oli keskustellut ehdotuksesta myös Kaikkosen kanssa.

Lue lisää: Tuomioja HBL:lle: Ruotsin puolustusministeri ehdottaa suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle

Kaikkonen kommentoi asiaa medialle keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Hultqvist puolestaan totesi aiemmin ruotsalaismedialle, että asia ei ole ollut esillä ruotsalaisten puolueiden kesken. Hän myös sanoi, ettei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja.

Tuomiojan mukaan ehdotus nousi esiin sotilasliitto Naton noustua vahvaksi vaihtoehdoksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Silloin on herännyt kiinnostusta myös vaihtoehtoisia etenemistapoja kohtaan”, Tuomioja sanoi HBL:lle.

Tuomioja sanoo, että suomalais-ruotsalaisen puolustusliiton ei tarvitsisi olla ikuinen vaihtoehto, vaan se voisi olla ratkaisu muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Kansanedustaja toivoo Suomen harkitsevan asiaa, mutta pelkää hallituksen tehneen jo päätöksensä Nato-jäsenyydestä.

Tuomioja ei kertonut Nato-kantaansa viime viikolla

Tuomioja sanoo HBL:lle uskovansa, että Suomi jättää Nato-jäsenhakemuksen muutamien viikkojen tai kuukausien sisällä. Hän toivoo Suomen ja Ruotsin pitävän päätöksissään yhtä.

Erkki Tuomioja sanoi STT:lle huhtikuun alussa, ettei aio kertoa omaa nykyistä kantaansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Aiemmin Tuomioja on vastustanut jäsenyyttä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut