Presidentti Niinistön ja Saksan liitto­presidentin viesti Putinille: ”Arvoisa presidentti, lopettakaa hulluus”

Sodalle ei näy Niinistön mukaan loppua, mutta ”kyllä varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin”. Steinmeier lupasi Saksan seisovan Suomen rinnalla.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Sauli Niinistö pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden tapaamisestaan perjantaina.

8.4. 14:05

STT

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainalle annettavassa raskaammassa aseavussa on dilemma. Yhtäältä on valtava tarve auttaa Ukrainaa ja saada Venäjä lopettamaan ihmisten tappaminen, toisaalta pitää pitää mielessä sodan leviämisen vaara esimerkiksi Nato-maiden puuttuessa tilanteeseen.

Niinistön mukaan tätä tasapainoa varmasti harkitaan huolella.

”Minusta olisi hyvä, että harkinnassa päädytään maksimaaliseen Ukrainan tukemiseen”, Niinistö totesi.

Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa Helsingissä.

Niinistön mukaan presidentit olivat keskustelleet mahdollisuuksista rauhaan tai edes tulitaukoon Ukrainassa.

”Tilanne ei näytä valoisalta, on mitä ilmeisintä että sodankäynti edelleen jatkuu ja on vaikea nähdä sen päätepistettä”, Niinistö arvioi.

Katso lehdistötilaisuus tästä:

Saksan turvallisuuspolitiikan käänne myönteistä

Niinistö totesi Steinmeierille, että Suomessa on koettu erittäin myönteisenä ja tärkeänä Saksan turvallisuuspolitiikassa tapahtuneet suuret käänteet. Ne voivat Niinistön mukaan aikanaan johtaa uuteen eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun.

Steinmeier ja Niinistö olivat keskustelleet myös vilkkaana käyvästä Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Steinmeier sanoi ymmärtävänsä, että rajanaapurin käymä hyökkäyssota huolestuttaa Suomessa.

”Viestini on hyvin selvä, me seisomme vakaasti Suomen rinnalla”, Steinmeier sanoi.

Presidenteiltä kysyttiin myös, aikovatko nämä vieraille Kiovassa kuten EU-komission Ursula von der Leyen perjantaina teki. Sekä Steinmeier että Niinistö totesivat olleensa kaupungissa aiemmin jo monesti.

”Olen käynyt useita puhelinkeskusteluja presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Kyllä varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin”, Niinistö sanoi.

Steinmeierin ja Niinistön lehdistötilaisuus loppui lyhyeen, kun presidentit kiirehtivät Presidentinlinnasta eduskuntaan kuuntelemaan Zelenskyin puhetta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut