Verottaja tarjoaa suuren vero­porkkanan: Suosituimman vähennyksen yläraja nousee poikkeuksellisesti jopa 1 400 eurolla

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vuoden 2022 verotuksessa vähentää poikkeuksellisesti verotuksessa aina 8  400 euroon asti. Viime vuonna matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 7 000 euroa.

Esitäytettyjen veroilmoitusten tarkistamisen aika on nyt. Verottaja tarjoaa tälle vuodelle lisäksi porkkanaa, jolla kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa vähennyksiä ennätyspaljon.

8.4. 11:15

Aamulehti

Verottaja tarjoaa tänä vuonna suomalaisille poikkeuksellista veroporkkanaa. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vuoden 2022 verotuksessa vähentää poikkeuksellisesti verotuksessa aina 8 400 euroon asti. Viime vuonna matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 7 000 euroa. Omavastuu 750 euroa pysyy ennallaan.

Verottajan mukaan kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja kannattaa ilmoittaa verotuksessa vasta, jos omavastuu ylittyy.

"Kaikkien, joita asia koskettaa, kannattaa ehdottomasti päivittää verokortti tänä vuonna. Verokortille nämä parannetut vähennykset voi ilmoittaa aikaisintaan heinäkuussa, mutta alkusyksystäkin ehtii hyvin. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennykset vaikuttavat siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna”, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnon tiedotteessa.

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Verottajan mukaan kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat sekä ilmoittajien määrän että ilmoitettujen eurojen perusteella suosituin vähennys.

”Vuonna 2020 yhteensä 785 000 henkilöä ilmoitti kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja Verohallinnolle. Matkoihin liittyviä kustannuksia ilmoitettiin yhteensä 2,1 miljardia euroa”, tiedotteessa kerrotaan.

Näin vähennys tehdään

Verotus hellii tänä vuonna myös omaa autoa työmatkoihin käyttäviä. Verottajan mukaan oman auton käyttöön liittyviä kilometrikohtaisia vähennyksiä korotetaan viisi senttiä viime vuodesta. Myös tämä on tilapäinen tätä vuotta koskeva muutos.

Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.

"Ohje heille, jotka voivat ilmoittaa matkakuluja oman auton käytön mukaan tältä vuodelta, on sama kuin muillekin: vähennykset saa nopeimmin käyttöön, kun vie ne verokortille heinäkuussa tai alkusyksystä”, Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytöstä vain, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Verohallinto muistuttaa myös, että viimeistään tänä keväänä veroilmoituksessa pitää ilmoittaa kodin ja työpaikan väliset matkakulut viime vuodelta. Kulut pitää ilmoittaa, jos 750 euron omavastuuosuus ylittyy. Vähennyksen enimmäismäärä on viime vuodelta 7 000 euroa.

”Vaikka viime vuoden matkakulut olisikin huomioinut jo viime vuonna verokortilla, pitää veroilmoitus silti tarkistaa”, Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Kaikki palkansaajat ovat viime viikkojen aikana saaneet OmaVeroon vuoden 2021 esitäytetyn veroilmoituksen. Täydentämisen määräpäivät ovat toukokuussa.

Vähennys oman auton käytöstä

Oman auton käytöstä voi vähentää matkakuluja vain tietyin perustein:

Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.

Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. Esimerkiksi jos kävelymatkasi kotoa pysäkille on kaksi kilometriä ja matkan määränpäässä kävely pysäkiltä työpaikallesi on myös kaksi kilometriä, on kävelymatka yhdensuuntaisella matkalla yhteensä neljä kilometriä.

Odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.

Matkasi alkaa tai päättyy kello 00–05 välisenä aikana.

Syiksi eivät kelpaa:

Oma auto on nopeampi kuin julkinen kulkuneuvo.

Tarvitset työssäsi autoa.

Viet lapsen päivähoitoon tai kouluun työmatkalla.

Lähde: Vero.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut