Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen: Vasemmistoliitto ei ole valmis viemään potilasturvallisuuslakia eteenpäin

Potilasturvallisuuslakia on tarkoitus käsitellä torstaina hallituksen sosiaali- ja terveysasioiden ministerityöryhmässä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 6. lokakuuta 2021.

6.4. 12:37 | Päivitetty 6.4. 13:55

STT

Vasemmistoliitto ei ole valmis viemään potilasturvallisuuslakia eteenpäin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) Twitterissä.

Sarkkinen kutsuu lakia Twitterissä hoitohenkilöstön ”pakkotyölaiksi”.

Potilasturvallisuuslain perusteella voitaisiin määrätä lakon piirissä olevaa hoitohenkilöstöä tekemään välttämättömäksi katsottua suojelutyötä.

Sarkkisen mukaan potilasturvallisuus tulee varmistaa neuvottelemalla suojelutyöstä sen sijaan, että valtiovalta lähtisi harkitsemattomilla toimilla kärjistämään työmarkkinatilannetta.

Potilasturvallisuuslakia on tarkoitus käsitellä torstaina aamulla kokoontuvassa hallituksen sosiaali- ja terveysasioiden ministerityöryhmässä. Myöhemmin torstaina ohjelmassa on valtioneuvoston yleisistunto, jossa hallitus voisi päättää lain esittämisestä.

”Tarvetta arvioidaan”

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi tiistaina toimittajille, että tilannetta lakkokentällä seurataan ja tarvetta potilasturvallisuuslain esittämiselle arvioidaan edelleen.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat vedonneet hallitukseen, jotta potilasturvallisuuslakia ei säädettäisi.

Järjestöjen hallitukselle jättämän lausunnon mukaan lain vaatimat edellytykset työtaisteluoikeuden ja henkilökohtaisen vapauden rajaamiseksi eivät täyty. Ne pitävät sairaanhoitopiirien ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta virheellisinä.

Hoitajat aloittivat lakon viime perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Myöhemmin samana iltana sosiaali- ja terveysministeriö kertoi valmistelevansa pikaisesti esimerkiksi tehohoitoa, päivystystä ja synnytyksiä koskevan potilasturvallisuuslain.

Myös hoitajajärjestöt ovat luonnehtineet lakihanketta "pakkotyölaiksi".

Päivitys 6.4.2022 kello 13.54: Artikkelia on täydennetty taustoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut