Hoitajajärjestöt vaativat lakon sovittelun jatkamista – sovittelua ei ole vielä jatkettu viime tiistain jälkeen

Valtakunnansovittelija sanoi hylätyn sovintoesityksen jälkeen, ettei sovittelun jatkamiselle ole heti edellytyksiä.

4.4. 10:42 | Päivitetty 4.4. 11:15

STT, Helsinki

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vaativat valtakunnansovittelijaa jatkamaan alan työriidan sovittelua.

Järjestöjen mukaan sovittelua ei ole jatkettu viime tiistain jälkeen, eikä osapuolia ole myöskään kutsuttu neuvottelupöytään. Järjestöt syyttävät myös työnantajien edustajaa hiljaisuudesta.

Hoitajat aloittivat lakon viime perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Laajemman, seitsemää uutta sairaanhoitopiiriä koskevan lakon on määrä alkaa kuun puolivälissä. Sen myötä lakkojen piirissä olisi noin 40 000 hoitajaa 13 sairaanhoitopiirissä.

”Jos tilanne olisi niin vakava kuin työnantajat julkisuudessa viestivät, ja olisi tarve rajoittaa hoitajien perusoikeuksia potilasturvalailla, nyt on syytä alkaa neuvotella”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Lakon piirissä tällä hetkellä olevat sairaanhoitopiirit ovat ilmaisseet huolensa lakon vaikutuksista välttämättömään kiireelliseen hoitoon.

Lakkoja siirretty

Molempia lakkoja on siirretty työministeri Tuula Haataisen (sd.) päätöksellä. Työntekijäjärjestöt muistuttavat yhteisessä tiedotteessaan, että lain mukaan siirtämisen syyksi käy vain riittävän ajan varaaminen neuvotteluja varten.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti Tehyn ja Superin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välisessä työriidassa sovintoesityksen maaliskuun lopulla. Hoitajajärjestöt hylkäsivät esityksen riittämättömänä.

Piekkala kertoi tuolloin, ettei sovittelua ole heti edellytyksiä jatkaa. Hän kuitenkin täsmensi erikseen, ettei sovittelua katkaista.

Tehy ja Super tavoittelevat neuvotteluissa kunnianhimoista palkkaohjelmaa.

Päivitys 4.4.2022 kello 11.14: Juttua on täydennetty taustoilla ja Tehyn puheenjohtajan kommentilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut