Pääministeri Marin: Päätös mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta kevään aikana – ”Ovet ovat auki”

Sdp:n puoluevaltuusto kokoontuu lauantaina Helsingissä. Pääministeri Sanna Marin piti kokouksen alussa puheen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aikoo kertoa oman Nato-kantansa tämän kevään aikana, ennen sdp:n seuraavaa puoluevaltuustokokousta. Marin piti ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta käsitelleen puheen sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

2.4. 7:52 | Päivitetty 2.4. 15:58

Päätös Suomen mahdollisesta sotilasliitto Naton jäsenyyden hakemisesta pitää tehdä ”ripeästi, eli käytännössä tämän kevään aikana”, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd). Marin toi näkemyksensä esiin lauantaina sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheessa.

”Tässä uudessa tilanteessa ja muuttuneessa turvallisuusympäristössä myös meidän tulee arvioida kaikkia keinoja Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi”, Marin totesi puheessaan. ”Meidän on nyt vakavasti pohdittava omaa asemoitumistamme ja suhtautumistamme sotilaalliseen liittoutumiseen.”

Marin sanoi, että niin Natoon liittyminen kuin siihen liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia.

”Suomen oman parlamentaarisen prosessin ohella on erittäin tärkeää, että käymme tiivistä keskustelua myös muiden maiden kanssa. Nato ja sen jäsenmaat ovat kaikissa yhteyksissä osoittaneet yhtenäisyyttä sekä johdonmukaisuutta avoimien ovien politiikan jatkumisen puolesta. Ovet ovat auki suhdanteista riippumatta.”

Marinin mukaan päätöksiä sdp:n Nato-linjasta tehdään ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa, yhdessä sdp:n eduskuntaryhmän kanssa. Oman Nato-kantansa Marin sanoi kertovansa tämän kevään aikana ennen puoluevaltuuston seuraavaa kokousta.

”Mikäli minä itse tai tasavallan presidentti tässä kertoisimme voimakkaita näkemyksiä asian tiimoilta niin keskustelu loppuisi siihen. Me haluamme tietenkin antaa tilaa tälle keskustelulle”, Marin sanoi puheessaan.

Pääministeri uskoo, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi "sujuva ja nopea"

Marin uskoo, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi sujuva ja nopea. Hän viittasi useiden valtionpäämiesten ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa käymiinsä keskusteluihin, joissa on kaikissa vakuutettu, että Naton ovet ovat Suomelle avoinna ja että Suomi olisi tervetullut Naton jäseneksi, jos se päättää jäseneksi hakea.

”Minulla on myös luottamusta siihen, että prosessi olisi sujuva ja nopea, ehkä tavanomaistakin nopeampi”, Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan.

”Totta kai me pyrkisimme kaikin keinoin jo etukäteisesti tekemään sen pohjatyön ja varmistamaan, että mikäli hakisimme, niin sitten kaikki sujuisi hyvin ripeästi”, Marin jatkoi.

Marinilla ei ole tiedossa, että millään Naton jäsenmaalla olisi varaumia Suomen Nato-jäsenyyden suhteen. Julkisuudessa on arvioitu, että esimerkiksi Turkki tai Kreikka saattaisivat suhtautua varauksellisesti Suomen jäsenyyteen, mutta Marin torjui tällaiset arviot.

”Minulla ei ole tiedossani mitään tällaisia varaumia. Päinvastoin taisi olla niin, että Turkki on ilmoittanut, että nämä puheet eivät pidä paikkaansa”, Marin sanoi.

Pohjaesityksiä ei ole valmisteltu

Sdp:n sääntömääräinen puoluevaltuusto on kokoontunut lauantaina keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Virallista kantaa Nato-jäsenyyteen ei kuitenkaan ole vielä odotettavissa.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi ennakkoon, että kokoukseen ei ole valmisteltu pohjaesitystä linjauksista. Hänen mukaansa on tarkoitus odottaa, että hallituksen selonteko ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ajankohtaisesta tilanteesta valmistuu ja keskustelu siitä eduskunnassa käynnistyy.

Lue lisää: Puheenjohtajaneuvosto asetti koordinaatioryhmän valtioneuvoston ajankohtais­selontekoa varten – keskeisessä roolissa, jos Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

Hallitus valmistelee parhaillaan eduskunnalle annettavaa selontekoa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ajankohtaisesta tilanteesta.

Puoluevaltuusto voi puoluehallituksen esityksestä tarvittaessa päättää sdp:n kannasta Nato-jäsenyyteen. Se on ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.

Lue lisää: Nato-kantaansa panttaava Erkki Tuomioja pitää mahdollisena, että Suomi päättää ennen kesää liittymisestä

Rönnholmin mukaan puolueen kanta valmistuu niin, että se on käytettävissä kun se päätöksentekoon tarvitaan. Ylimääräinen puoluevaltuusto on mahdollista pitää hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Keskustelu Suomen turvallisuudesta on muuttunut sen jälkeen, kun keskelle Eurooppaa puhkesi sota helmikuun lopussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut