Nato-kantaansa panttaava Erkki Tuomioja pitää mahdollisena, että Suomi päättää ennen kesää liittymisestä

SDP:ltä ei ole odotettavissa kantaa Nato-jäsenyyteen välittömästi.

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja puhuu eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 23. maaliskuuta 2022.

1.4. 15:44 | Päivitetty 1.4. 16:08

Helsinki

SDP:n kokenein ulkopolitiikan vaikuttaja, puolustusliitto Naton jäsenyyttä aiemmin vastustanut kansanedustaja Erkki Tuomioja pitää mahdollisena, että Suomi päättää ennen kesää liittymisestä Natoon.

–  Toisaalta olisi hyvä tietää, miten (Ukrainan) sota päättyy ennen kuin tehdään ratkaisuja. Uskon, että tämä halutaan tietää muuallakin kuin Suomessa, hän sanoo STT:lle.

Kysymykseen Natoon liittymisen hyvistä vaihtoehdoista Tuomioja vastaa, että joka tapauksessa "tapahtuu paljon asioita", vaikka Suomi ei tekisi mitään. Suomi ei ole hänen mukaansa jäämässä yksin.

–  EU:n yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja puolustusyhteistyössä tehostetaan. Korostetaan, että tämä EU:n lauselma 42.7 on kaikkia sitova.

Perussopimuksen artiklassa 42.7 todetaan, että jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa apua kaikin käytettävissään olevin keinoin, jos jokin jäsenmaista joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Artikla ei kuitenkaan velvoita aseelliseen apuun tai anna turvatakuita jäsenmaalle.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä eduskunnassa toimiva Tuomioja muistuttaa, että Suomi on jo päättänyt vahvistaa omaa kansallista puolustusvalmiuttaan. Lisäksi voidaan edetä kahdenvälisissä ja muissa puolustusyhteistyökuvioissa, ennen kaikkea Ruotsin kanssa.

Ruotsin ajatuksia Natosta kuunnellaan herkällä korvalla. Tuomiojan mukaan SDP:llä on päivittäinen yhteys Ruotsin sosiaalidemokraattienkanssa.

–  Mihin tahansa päädytäänkin, olisi molempien valtioiden etujen mukaista, ja ehkä enemmän Suomen etujen mukaista, että ratkaisu olisi sama.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi keskiviikkona, että ei sulje pois mahdollisuutta maan Nato-jäsenyydestä.

Kansanedustajat pidättäytyvät vastaamasta kyllä vai ei

Omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen Tuomioja ei kerro.

–  Tämä on asia, josta en aio vastata mihinkään suuntaan. Tämä muodostuu sitten, kun tätä käydään yhteisesti puolueessa ja eduskunnassa läpi.

Tuomiojan mukaan puolueen kansanedustajat kannattavat suositusta, että tässä vaiheessa ei vastata Nato-kannasta tuleviin kyselyihin, joita tulee jopa päivittäin.

Ulkoasiainvaliokunnan muut demariedustajat Kristiina Salonen, Johannes Koskinen ja Kimmo Kiljunen sanovat yhä pohtivansa kantaansa. Kiljunen kuuluu myös puolustusvaliokuntaan.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva Mika Kari huomauttaa, että selontekokeskustelu käytäisiin tyhjille seinille, jos kaikki edustajat olisivat lyöneet kantansa lukkoon.

–  Ei myöskään ole hyvä, että syntyisi kuva, että Suomi on etukäteen jo tehnyt ratkaisun, ja sen jälkeen sille odotettaisiin vain virallista leimaa.

Koskinen: Vaihtoehtoiset keinot eivät kovin vakuuttavia

SDP:ltä ei ole odotettavissa virallista kantaa Nato-jäsenyyteen välittömästi. Nato-päätös pitää demareiden mukaan valmistella huolellisesti, analysoiden seuraukset ja riskit kaikissa etenemisvaihtoehdoissa.

–  Tulee arvioida turvallisuusympäristöä nyt ja tulevaisuudessa ja vähän hahmottaa erilaisia kehityskulkuja. Suuri ongelma on Venäjän arvaamattomuus, Koskinen sanoo.

Vaihtoehtoiset keinot varmistaa Suomen turvallisuus eivät ole hänestä kovin vakuuttavia verrattuna Nato-jäsenyyteen, jonka sisältö varmemmin tiedetään.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei ehtinyt tällä viikolla kommentoida SDP:n Nato-pohdintoja STT:lle.

Päivitys 1.4.2022 kello 16.08: Uutinen päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut