Talentia: Kunta-alan työntekijöitä painostettu olemaan menemättä lakkoon

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:ssa suhtaudutaan ihmetellen Talentian väitteisiin: "Emme tällaista tunnista laisinkaan."

Talentian mukaan osa mahdollisten lakkopaikkakuntien työnantajista on yrittänyt painostaa työntekijöitä, jotta nämä eivät uskaltaisi jäädä lakkoon. Kuvassa Kuninkaantammen päiväkodin Ilvekset-metsäryhmä matkalla metsään Helsingissä 11. helmikuuta 2020.

30.3. 10:45

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian mukaan osa mahdollisten lakkopaikkakuntien työnantajista on yrittänyt painostaa työntekijöitä, jotta nämä eivät uskaltaisi jäädä lakkoon.

Työnantaja on ammattijärjestön mukaan kerännyt nimilistoja lakkoon osallistuvista Talentian jäsenistä tai kysynyt työntekijöiltä, ovatko nämä tulossa töihin lakkouhan alla olevina päivinä. Lisäksi työnantaja on Talentian mukaan pyrkinyt ammattieettisiin syihin vedoten painostamaan jäseniä olemaan menemättä lakkoon.

Talentian mukaan sen tietoon on tullut tapauksia, jossa työnantajat ovat ilmoittaneet laajasti työntekijöille, että he eivät voi olla lakossa, koska se uhkaisi asiakkaiden henkeä ja terveyttä.

Lue lisää: Sekä kunta-alan että hoitajajärjestöjen työkiistoihin saatiin sovintoehdotus – hallinnot koolle keskiviikkona

Lue lisää: Kunta-alan kaksipäiväinen lakko alkoi Tampereella tiistaina – Katso tästä kaikki vaikutukset busseihin, lapsiperheisiin, liikuntapaikkoihin ja sote-palveluihin

Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen muistuttaa, että työnantaja ei voi kieltää työntekijöitä osallistumasta lakkoon tai rajata vastuuhenkilöitä etukäteen työtaistelun ulkopuolelle.

”Muistutamme, että lakko on laillinen toimenpide. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin painostusta eikä kysyä, onko työntekijä osallistumassa lakkoon tai kuuluuko hän ammattijärjestöön. Tämä tulkitaan lakon murtamiseksi”, Laakkonen sanoo järjestön tiedotteessa.

”Työntekijän ammattijärjestöjäsenyys on yksityisasia, jota ei saa tiedustella. Tässä tuntuu olevan työnantajapuolella paljon opittavaa”, Laakkonen jatkaa.

KT:ssa kummastellaan

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:ssa suhtaudutaan ihmetellen Talentian väitteisiin. Johtavan työmarkkinalakimiehen Mirja-Maija Tossavaisen mukaan KT:ssa ei ole mitään tietoa työntekijöiden painostamisesta.

”Tämä on aivan avautumaton ja vieras väite. Me emme tällaista tunnista laisinkaan”, Tossavainen sanoi.

”Työntekijöillä on oikeus jäädä lakkoon. Ei tähän ole mitään muuta kommentoitavaa”, Tossavainen jatkoi.

Lue lisää: Näin lakko näkyy 400 oppilaan koulussa Tampereella: etenkin erityistä tukea tarvitsevilla vaikea tilanne luokassa – Keskustorilla toivottiin nopeaa ratkaisuehdotusta

Lakkoon ensi viikolla?

Ensimmäiset lakot Talentian jäsenten osalta alkavat ensi viikolla, mikäli kunta-alalle ei saada neuvottelutulosta sitä ennen.

Talentian jäseniä neuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on jättänyt lakkovaroitukset useisiin kaupunkeihin. Toteutuessaan lakot muun muassa sulkisivat päiväkoteja ja sosiaalipalveluita tietyin osin.

Ensimmäisinä lakkoon mentäisiin Rovaniemellä, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa 6.–7. huhtikuuta. Tampereella ja Kuopiossa lakossa oltaisiin 12.–13. huhtikuuta. Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa lakkoiltaisiin 19.–25. huhtikuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut