Hoitajien toinen lakko siirtyy perjantaista kahdella viikolla – kunta-ala julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta. Työministeri Tuula Haatainen päätti siirrosta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksesta.

Hoitajia työssään hoitaja-asemalla Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa 8. heinäkuuta 2020.

28.3. 13:49 | Päivitetty 28.3. 21:06

STT, Aamulehti

Perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta, kertoo valtakunnansovittelija tiedotteessaan.

Lue lisää: Hoitajien lakko voisi toteutuessaan keskeyttää sairaaloissa kiireettömän hoidon kokonaan

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti siirrosta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksesta.

Sen sijaan kahdella viikolla jo aiemmin lykätty kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoito-alan ammattilaisen lakko alkaa perjantaina 1. huhtikuuta, ellei sopua synny. Neuvottelut päättyivät maanantai-iltana tuloksettomina ja niitä on määrä jatkaa tiistaina.

Keskeisimmät kiistakysymykset liittyvät palkkoihin ja pääsopimusta koskeviin vaatimuksiin.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat vaatineet yleisen linjan mukaisten korotusten päälle monivuotista 3,6 prosentin korotusohjelmaa hoitajien palkkojen nostamiseksi. Työnantajapuoli eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on aiemmin kommentoinut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet neuvotteluissa ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä ja johtaisivat veronkorotuksiin ja velkaantumiseen.

Pirkanmaata koskevat lakonuhat

Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat jättäneet lakkovaroituksia, joissa lakkoja on kohdennettu suuriin kaupunkeihin, sairaanhoitopiireihin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) yritysjaoston jäseniin.

Nämä lakonuhat koskevat Pirkanmaata:

JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet järjestävänsä lakon Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta.

Juko on jättänyt lakkovaroituksen kolmesta kaksipäiväisestä työnseisauksesta, joista kahta on siirretty työministeriön päätöksellä kahdella viikolla eteenpäin. Jos lakot toteutuvat, Tampereen kaupunki ja Turun kaupunki ovat vuorossa 12.–13. huhtikuuta.

SuPer ja Tehy ovat jättäneet kaksi lakkovaroitusta 14 vuorokautta kestävistä lakoista. Työministeriön päätöksellä molempien lakkojen alkamista on siirretty kahdella viikolla. Ensimmäinen lakko koskisi myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 1.–15. huhtikuuta.

Lähde: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat.

Tahtotila sopimuksen syntymiseen

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt julistivat maanantaina jälleen viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihto alkaa viikon kuluttua maanantaina ja on voimassa sunnuntaihin 10. huhtikuuta saakka, järjestöt kertoivat tiedotteessa. Painostustoimilla järjestöt haluavat vauhdittaa sopimusratkaisun aikaansaamista valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Jukon, JHL:n ja Jytyn nyt julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kunta-alalla kolmas.

”Meillä on tahtotila sopimuksen syntymiseen, mutta myös valmius laajentaa toimenpiteitä yhä entisestään, jos näin ei käy. Kunta-alalle tarvitaan palkkaohjelma ja reilut korotukset, eikä tämä ratkaisua viivyttämällä muuksi muutu”, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo tiedotteessa.

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat eivät kuulu kiellon piiriin. Kiellon ulkopuolelle rajataan myös muun muassa työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.

”Jäsenemme ovat tosissaan ja vaativat kunnollisia palkankorotuksia koko kunta-alalle. Me olemme valmiita laajentamaan ja lisäämään painostustoimia, mikäli neuvottelut eivät ala etenemään. Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni”, sanoo myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Myös Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen peräänkuuluttaa muutosta.

”Toistuvien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen sekä laajojen koko ajan laajenevien lakkovaroitusten on viimeinkin herätettävä kuntatyönantaja ja sen taustalla olevat poliittiset päättäjät siihen, että tyhjillä lupauksilla ja kiitospuheilla ei nyt palkkaohjelmasta selvitä.”

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) on aiemmin todennut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä.

Koko kunta-alaa koskevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi Jyty, JHL ja Juko ovat lakkoilleet ja jättäneet lakkovaroituksia kymmeneen kaupunkiin neljässä aallossa.

Lakoissa on järjestöjen mukaan mukana yli 80 000 kuntapalkansaajaa.

Päivitys 28.3.2022 kello 20.47: Juttua on päivitetty maanantai-illan tiedoilla.

Täydennys 28.3.2022 kello 21.04: Täydennetty artikkeliin faktalaatikko Pirkanmaata koskevista lakonuhista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut