Suomeen voi tulla vuoden aikana jopa 80 000 pakolaista Ukrainasta – ”Tilanne on hyvin epävarma tällä hetkellä”

Suomessa on yli 6 200 majoituspaikkaa vastaanottokeskuksissa. Valtaosa Suomeen saapuneista asuu kuitenkin yksityismajoituksessa.

Maahanmuuttovirasto Migri avaa Suomeen uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneita varten. Myös Tampere käy neuvotteluja lisäpaikoista Migrin kanssa

23.3. 17:01

Suomeen voi saapua tämän vuoden aikana 40 000–80 000 ukrainalaista sotaa pakoon, arvioivat viranomaiset. Kaikkiaan noin 11 100 ihmistä on toistaiseksi hakenut tilapäistä suojelua Suomesta Ukrainan sodan vuoksi, kertoo sisäministeriö.

Tällä hetkellä Suomeen Ukrainasta saapuneista valtaosa, kolme neljäsosaa, on sijoittunut yksityismajoitukseen. Suomessa on 6 250 majoituspaikkaa vastaanottokeskuksissa, mutta paikkoja perustetaan koko ajan lisää.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter kertoo, että arvio Suomeen saapuvien määrästä voi vielä muuttua.

”Tilanne on hyvin epävarma tällä hetkellä. Vastaanottopalveluitamme voi kasvattaa ylöspäin, koska niitä täytyy kasvattaa ylöspäin”, Sutter sanoo.

Euroopan unionissa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi Ukrainan sotaa pakenevia varten. Sen nojalla myönnetyt tilapäisen suojelun luvat ovat voimassa maaliskuuhun 2023 saakka.

Lue lisää: Migri avaa Suomeen uusia vastaanottokeskuksia – myös Tampere neuvottelee lisäpaikoista Ukrainan pakolaisten majoitukselle

Lapset oikeutettuja koulunkäyntiin

Viranomaisten ja ministeriöiden edustajat kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että tilapäistä suojelua saava on oikeutettu majoitukseen, vastaanottorahaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Viranomaiset valmistelevat parhaillaan järjestelmää, jossa kunnille korvataan majoituksen ja vastaanottopalveluiden tuottaminen. Yksityiskohdat korvauksen tavoista ovat vielä kesken. Ministeriö aikoo tiedottaa kunnille ja Kuntaliitolle asiasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen kertoo, että Suomeen saapuvilla alaikäisillä lapsilla on oikeus koulunkäyntiin. Varsinaista lain tarkoittamaa oppivelvollisuutta heillä ei ole.

”Olemme ottaneet erittäin tosissamme työvoiman hyväksikäytön ehkäisyn”

Tilapäisen suojelun statuksella Suomeen saapuneet voivat työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hakea töitä heti, kun he ovat saaneet tilapäisen suojelun luvan. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä huomauttaa, että myös ministeriö on kiinnittänyt huomiota siihen, että työmarkkinoilla yritetään käyttää hyväksi Ukrainasta saapuvien ihmisten hädänalaista asemaa.

STT kertoi aiemmin tällä viikolla, että sotaa pakenevia ukrainalaisia on yritetty huijata esimerkiksi tarjoamalla katteetta töitä suomalaisyrityksistä. Naisia on myös yritetty houkutella seksityöhön.

”Olemme ottaneet erittäin tosissamme työvoiman hyväksikäytön ja ihmiskaupan ehkäisyn”, Hämäläinen toteaa.

Hän kertoo, että ministeriö jakaa vastaanottokeskuksissa ja rajanylityspaikoilla tietoa Suomessa tarjolla olevista yleisistä työpaikoista ja siitä, millaiset ovat työehdot ja palkkatasot Suomessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut