EU-maat sopuun tulevien vuosien puolustusyhteistyöstä – Kaikkonen: Ei jättiloikka, mutta iso askel yhteistyössä

Ulkoministerit keskustelivat maanantaina myös tuen lisäämisestä Ukrainalle.

21.3. 17:55 | Päivitetty 21.3. 19:11

EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteiskokouksessa saavutettiin maanantaina sopu asiakirjasta, joka linjaa EU:n puolustusyhteistyötä tuleville vuosille. Sovusta kertoi Suomen EU-edustusto Twitterissä.

Niin kutsuttua strategista kompassia on valmisteltu pitkään, mutta Venäjän hyökkäyksen jälkeen asiakirjan sisältöä viilattiin vielä uudelleen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi aiemmin maanantaina, että strategiseen kompassiin on lisätty tuoretta tilannekuvaa siitä, mitä Venäjän hyökkäys merkitsee Euroopalle ja millaisia uusia turvallisuusuhkia se on luonut.

–  Taustalla on myöskin tämä epätavanomaisten aseiden käytön riski, niin kemiallisten aseiden kuin jopa taktisten ydinaseiden käytön riski. Tämä Ukrainan tilanne tuo aivan uusia pelkoja myös näiden asetyyppien suhteen, Haavisto sanoi aamulla.

Haaviston mukaan Suomi on korostanut omissa puheenvuoroissaan, että sotilasliitto Naton ja EU:n vuoropuhelun ja koordinaation pitäisi olla vielä nykyistä parempaa käytännön tasolla. EU:n 27 jäsenmaasta 21 kuuluu myös Natoon.

Kaikkonen: Ei jättiloikka, mutta iso askel yhteistyössä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaa EU:n tänään hyväksymää strategista kompassia merkittäväksi askeleeksi eteenpäin.

Kaikkosen mukaan askel ei ole kuitenkaan jättiloikka, mutta iso askel puolustusyhteistyössä.

Yksi strategisen kompassin toimenpiteistä on EU:n ulkopuoliseen kriisinhallintaan käytettävien nopean toiminnan joukkojen perustaminen. Joukkojen vahvuus on 5  000 sotilasta, ja toiminta rakennetaan jo olemassa olevan mallin varaan.

Uusia pakotteita valmistelussa

Ennen ulko- ja puolustusministerien yhteiskokousta ulkoministerit keskustelivat omassa kokouksessaan Ukrainalle osoitetun tuen vahvistamisesta. Uusi pakotepaketti on valmistelussa, mutta kokouksen jälkeen ulkoministeri Haavisto ei halunnut eritellä vielä tarkemmin, mitä kaikkia toimia paketti tulisi sisältämään.

–  Olemme aika vaitonaisia tietysti siitä, mitä ne (pakotteet) tulevat koskemaan tai keitä ne tulevat koskemaan sen vuoksi, ettei kukaan ehdi viedä varojaan tai omaisuutta turvaan, Haavisto sanoi ulkoministerikokouksen jälkeen iltapäivällä.

Haaviston mukaan ministerien keskustelussa nousi esiin myös öljyn ja maakaasun tuonti Venäjältä. Osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Haavisto huomautti, että energian hintakehityskin on kohdellut eri maiden talouksia eri tavalla.

–  Se on selvästi asia, josta vielä keskustellaan EU-maiden kesken. Suomen linja on esimerkiksi ollut se, ettei ole mielekästä saattaa mitään EU-maata hyvin syvälle vaikeuksiin EU:n omien päätösten kautta.

Ministerit ovat pyytäneet EU:n ulkoasiainhallintoa tekemään maakohtaisen analyysin toimien vaikutuksista.

Lue lisää: Vaikka tulitus on tauotonta ja ruumiita lojuu kaduilla, Mariupol ei antaudu – Miksi Venäjä haluaa vallata kaupungin?

Valko-Venäjään kohdistettava painetta

Jo ennen kokousta Haavisto kuvaili EU:n aiempien toimien olleen tehokkaita, mutta nyt on pyrittävä edistämään tulitaukoneuvotteluja Ukrainan ja Venäjän välillä sekä mahdollisia rauhanneuvotteluja sotatoimien lopettamiseksi.

–  Mitä enemmän pystymme täältä Euroopan unionista kanavoimaan apua Ukrainalle, sitä vahvempi Ukrainan tilanne on myös kaikkia neuvotteluja ajatellen, Haavisto sanoi aamulla.

EU on langettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle lukuisia pakotteita, jotka ovat kohdistuneet muun muassa poliittisiin päättäjiin, oligarkkeihin, pankkeihin sekä erilaisiin vientituotteisiin.

Haaviston mukaan nyt on tilkittävä aiempiin pakotteisiin mahdollisesti jääneitä aukkoja.

–  On erittäin tärkeää, että Valko-Venäjään kohdistuu riittävästi painetta tässä tilanteessa. Teemme tietysti kaikkemme sen estämiseksi, ettei Valko-Venäjä täydellä voimalla liittyisi tähän sotaan

Lue lisää: Zelenskyi: Ukraina ei voi hyväksyä Venäjän uhkavaatimuksia – Venäjä ampui ukrainalaisia mielenosoittajia Khersonissa

Päivitys 21.3. kello 18.22: Päivitetty juttua Haaviston kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut