Valtio­varain­ministeriö korjaa: Kunta-alan palkka­vaatimus nostaisi vuosittaisia julkisia menoja 3,7 miljardilla, ei 7,5 miljardilla eurolla

Laskelmassa on arvioitu, että koko kunta-ala saa viisi vuotta 3,6 prosenttia enemmän palkkaa kuin muut palkansaajat.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi vaativansa terveyden- ja sosiaalialan henkilöstölle yleisiä palkankorotuksia selvästi suurempia korotuksia tiedotustilaisuudessa 9. helmikuuta 2022.

21.3. 16:00 | Päivitetty 22.3. 16:29

Valtiovarainministeriön alustavien laskelmien mukaan julkiset menot kasvavat miljardeja euroja, jos kunta-ala saa läpi vaatimuksensa muita aloja selvästi korkeammista palkankorotuksista.

Sosiaali- ja terveydenalan työntekijöitä edustavat Tehy ja Super ovat esittäneet palkkaohjelmaa, jossa alan palkkoja nostetaan viiden vuoden ajan 3,6 prosenttia enemmän kuin yleiset palkankorotukset keskimäärin ovat.

Tänä vuonna yleinen korotus on ollut noin kaksi prosenttia.

Jatkuva miljardiluokan lisämeno

lustavan laskelman mukaan vaikutus julkisen talouden alijäämään olisi viiden vuoden kuluttua ja sen jälkeen noin 3,7 miljardia euroa vuosittain.

Aikaisemmin maanantaina ministeriö ilmoitti, että korotus olisi 7,5 miljardia euroa, mutta maanantaina kello 17 se korjasi lukua.

Kyse olisi joka tapauksessa julkiselle taloudelle jatkuvasta miljardiluokan lisämenosta. Julkisen sektorin pitäisi rahoittaa se joko ottamalla velkaa joka vuosi lisää 3,7 miljardia euroa, nostaa merkittävästi veroja tai leikata muita menoja.

Laskelmassa on otettu huomioon paitsi suorat palkkakustannukset myös indeksisidonnaisten etuusmenojen, verotulojen ja sosiaaliturvamaksujen kasvu.

VM:n laskelmassa on katsottu, että ylimääräinen korotus tulee koko kunta-alan työntekijöillä, sillä työmarkkinoiden logiikan mukaan samoissa neuvotteluissa yhdelle alalle on jokseenkin mahdotonta saada toisia suurempia korotuksia.

Kaikki kunta-alan liitot eivät ole vielä ilmoittaneet, kuinka suuria palkankorotuksia ne vaativat niin sanotun yleisen linjan päälle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on vaatinut 4,7 prosentin vuotuista palkkaohjelmaa jäsenilleen.

Opettajia edustava OAJ ei ole kertonut palkkaohjelmansa korotusprosentteja. ”Emme lähteneet julkiseen huutokauppaan, mutta meillekin käyvät nuo prosentit”, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo viitaten JHL:n, Tehyn ja Superin vaatimuksiin.

Lue lisää: Tehy ja Super antoivat uuden lakkovaroituksen 13 sairaanhoitopiiriin – lakko koskisi 40 000 hoitajaa, Pirkanmaa mukana

Oikaisu 22.3.2022 kello 16.28: korotus olisi 3,7 miljardia euroa, ei 7,5 miljardia euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut