Kertausharjoituksia aiotaan lisätä ”tuntuvasti” – harjoituksiin käskemistä ei kuitenkaan nopeuteta

Valmiudellisiin kertausharjoituksiin ei ole puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan akuuttia syytä.

Reserviläisiä kertausharjoituksessa Rovajärvellä viime vuoden keväällä. Koronavirusepidemia on hankaloittanut kertausharjoitusten järjestelmistä jo parin vuoden ajan.

21.3. 14:47

Suomen puolustushallinnolla ei ole akuutteja suunnitelmia nopeuttaa kertausharjoituksiin käskemistä valmiudellisista syistä, kerrotaan puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) esikunnasta.

Helsingin Sanomat kysyi asiaa maanantaina, jolloin Kaikkonen osallistui EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen Brysselissä.

Sen sijaan Kaikkosen mukaan ”kertausharjoitusten määrään suunnitellaan tuntuvaa lisäystä”.

Suomen hallitus on lisäämässä puolustusmenoja poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama Euroopan turvallisuustilanteen muutos.

Tarkoitus on antaa Puolustusvoimille lisärahaa seuraavassa lisätalousarviossa ja lihottaa puolustusbudjettia tuleviksi vuosiksi muutenkin.

Vielä tänä vuonna myönnettävän lisärahan tarkkaa määrää ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta suuruusluokka on sadoissa miljoonissa.

Puolustusvoimat listaa parhaillaan kiireellisimpiä puutteitaan sekä lyhyelle että keskipitkälle aikavälille.

Lue lisää: Maavoimien komentaja kertoo, miten Suomi pärjäisi sotatilanteessa – Venäläisten tapa sotia Ukrainassa yllätti: ”Nyt on oikea aika varautua”

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen totesi taannoin valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa, että uudella rahoituksella aiotaan ainakin lisätä kertausharjoituksia. Lisäksi hän mainitsi muun muassa materiaalin uushankinnat.

Puolustusvoimien kertausharjoituksiin on koronavirusepidemian vuoksi käsketty muutaman viime vuoden aikana tavallista vähemmän reserviläisiä.

Esimerkiksi vuonna 2020 kertausharjoituksissa kävi runsaat 14 000 reserviläistä kun tavoite oli 19 000. Nyt on siis tiedossa tuntuva lisäys.

Vielä ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi ottaa käyttöön uutta lainsäädäntöä, joka tuli voimaan vuonna 2016.

Lakia muutettiin sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt Krimin. Suomessa todettiin sen seurauksena, että Puolustusvoimien valmiudessa on puutteita. Suomen lainsäädäntöön piti tehdä muutoksia ”pienten vihreiden miesten” varalta.

Tuolloin muun muassa lisättiin asevelvollisuuslakiin säännös siitä, missä tapauksessa kertausharjoituksiin voidaan käskeä normaalia nopeammassa aikataulussa.

Lue lisää: Nämä joukot puolustavat Pirkanmaata, jos sota syttyy – Ylikersantti Vilhartti Hanhilahti, 33, on kuullut lähipiiriltään saman huolestuneen kysymyksen jo monta kertaa

Asevelvollisuuslain mukaan kertausharjoituksista pitää ilmoittaa reserviläiselle vähintään kolme kuukautta etukäteen. Tästä voidaan kuitenkin poiketa joko asevelvollisen suostumuksella tai jos kyseessä on sotilaallisen valmiuden joustava kohottaminen.

Päätöksen nopeasta käskemisestä kertausharjoituksiin tekee tasavallan presidentti Puolustusvoimain komentajan esittelystä siten, että puolustusministeri on läsnä ja lausuu mielipiteensä. Myös pääministeri voi olla läsnä ja lausua käsityksensä asiasta.

Tällainen niin sanottu valmiudellinen kertausharjoitus edellyttää siis valtiojohdon päätöstä. Valmiuden kohottaminen on valmiuden tehostamista vakavampi toimi ja edellyttää sotilaallisen uhan tunnistamista.

Alun perin lakia valmisteltaessa ehdotettiin Puolustusvoimain komentajalle jopa oikeutta kutsua välittömästi valmiudenkohottamisharjoitukseen enintään 25 000 reserviläistä.

Kyse olisi ollut eräänlaisesta Puolustusvoimien komentajan oikeudesta määrätä osittainen liikekannallepano. Tästä kuitenkin luovuttiin lopullisessa lakiesityksessä.

Ehdotuksen taustalla oli pelko siitä, että tasavallan presidentti olisi ollut esimerkiksi vihollisen toiminnan vuoksi estyneenä tekemään päätöstä. Silloin Puolustusvoimain komentaja olisi voinut toimia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut