Oikeuskansleri: Pääministeri Marin ei toiminut vastoin virkavelvollisuuttaan matkapuhelinkohussa

Marin ei joulukuussa vapaailtanaan saanut ohjetta välttää kontakteja koronavirusaltistuksen vuoksi. Oikeuskansleri arvioi, ettei pääministeri ollut toiminut vastoin virkavelvoitteitaan, koska hän oli ollut tavoitettavissa.

Pääministeri Sanna Marin kuvattiin politiikan toimittajien tilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 9. maaliskuuta 2022.

18.3. 12:51 | Päivitetty 18.3. 15:50

Helsinki

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei menetellyt vastoin virkavelvollisuuttaan, kun hänellä ei ollut virkamatkapuhelinta mukanaan vapaailtanaan, katsoo oikeuskansleri.

Marinilla ei ollut valtioneuvoston virkamatkapuhelinta mukanaan viettäessään vapaailtaa joulukuussa 2021 helsinkiläisessä ravintolassa. Siksi tieto siitä, että hänen tuli välttää kontakteja koronavirusaltistuksen vuoksi, ei ollut tavoittanut häntä.

Pääministeri Marinin illanvietto tuli ilmi, kun Seiska-lehti uutisoi asiasta joulukuussa.

Marin oli samana päivänä osallistunut valtioneuvoston istuntoon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa, joka sai tietää koronatartunnastaan vasta istunnon jälkeen. Sen jälkeen myös valtioneuvosto oli ottanut yhteyttä altistuneisiin ministereihin. Tekstiviestit, joissa kehotettiin välttää kontakteja, lähetettiin pääministerin virkapuhelimeen.

Pääministeri Marin ei kuitenkaan ollut saanut tekstiviestiä ennen kuin seuraavana aamuna, koska hän oli lähtenyt illanviettoon mukanaan ainoastaan eduskunnan puhelin.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi oli kuitenkin soittanut Marinille illalla tämän eduskuntapuhelimeen ja kertonut altistuksesta. Marinin mukaan hän oli Haapajärven kanssa todennut sen hetkisen ohjeistuksen kahdesti rokotetuille, jonka mukaan omaehtoinen karanteeni ei ollut tarpeen.

Oikeuskanslerille tuli useita kanteluita

Oikeuskanslerinvirasto sai useita kanteluita siitä, oliko pääministeri toiminut virkapuhelimensa kanssa oikein.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi torstaina antamassaan ratkaisussa, että ministereiden ohjeet olivat tapahtuma-aikaan ristiriitaiset ja pääministeri oli tavoitettavissa toisesta puhelimestaan.

Siksi Pöystin mukaan ei voitu katsoa Marinin toimineen vastoin virkavelvollisuuksiaan.

”Vaikka edellä on tehty se johtopäätös, ettei pääministeri toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti, katson tärkeäksi korostaa, että valtioneuvoston tilannekeskuksella tulee olla ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto sekä virkamiesjohto häiriö- ja poikkeustilanteissa”, Pöysti toteaa.

Pääministeri Marin ei saanut koronatartuntaa, ja hän kertoi hakeutuneensa välittömästi koronatestiin nähtyään valtioneuvoston viestin.

Oikaisu 18.3.2022 kello 15.48: Jutun kolmannessa virkkeessä luki virheellisesti, että tieto altistumisesta ei olisi tavoittanut pääministeriä. Kyse oli siitä, ettei ohje kontaktien välttämiseen ollut tavoittanut häntä. Myös jutun viimeisessä virheessä kerrottiin virheelllisesti, että Marin hakeutui koronatestiin saatuaan tietää altistuksesta. Hän hakeutui testiin, kun oli nähnyt valtioneuvoston viestin.

Oikaisu 18.3.2022 kello 14.14: Korjattu juttua ennen ensimmäistä väliotsikkoa. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, ettei pääministeri ollut saanut tietoa Haaviston koronavirustartunnasta kuin vasta aamulla.

Päivitys 18.3.2022 kello 13.15: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut