Suomi on jo viidettä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa – Ruotsi vasta sijalla seitsemän

Kakkossijalla on Tanska ja kolmantena Islanti.

Onnen tunteita koettiin Suomessa helmikuussa, kun Suomi voitti jääkiekon olympiakultaa ja ihmiset kokoontuivat tietenkin Keskustorille juhlimaan.

18.3. 9:28 | Päivitetty 19.3. 16:16

New York

Suomi on jo viidettä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa, käy ilmi YK:n onnellisuusraportista.

Kakkossijalla on Tanska ja kolmantena Islanti. Tämän jälkeen listalla ovat neljäntenä Sveitsi ja viidentenä Hollanti. Ruotsi on raportin mukaan seitsemäksi onnellisin. Kaikki Pohjoismaat mahtuvat kymmenen parhaan joukkoon.

Raportissa on vertailtu eri maiden onnellisuutta perustuen ihmisten kyselytutkimuksessa antamiin arvioihin elämänlaadustaan. Näiden arvioiden maakohtaista vaihtelua on selitetty kuudella avainmuuttujalla.

Ne ovat elintaso, sosiaalinen tuki, terveiden elinvuosien odote, vapaus tehdä elämänvalintoja, anteliaisuus ja vapaus korruptiosta.

Raportti julkaistiin tänä vuonna kymmenettä kertaa ja siinä arvioidaan onnellisuutta nollasta kymmeneen. Viimeisin raportti on koottu ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Suomalaiset arvioivat oman hyvinvointinsa keskimäärin lähes kahdeksalla pisteellä kymmenestä.

Maailman onnellisimmat maat:

  1. Suomi

  2. Tanska

  3. Islanti

  4. Sveitsi

  5. Alankomaat

  6. Luxemburg

  7. Ruotsi

  8. Norja

  9. Israel

  10. Uusi-Seelanti

Rauha ja vakaus tärkeitä hyvinvoinnille

Tänä vuonna yli 150 maan listalla onnellisuuspisteitään paransivat Serbia, Bulgaria ja Romania. Libanonissa, Venezuelassa sekä Afganistanissa, jossa äärijärjestö Taleban nousi valtaan elokuussa, pisteet laskivat.

”Kaikkein pohjimmalta löytyvät yhteiskunnat, jotka kärsivät konfliktista tai äärimmäisestä köyhyydestä. Erityisesti Afganistanissa ihmiset arvioivat elämänlaatunsa vain 2,4 pisteellä kymmenestä”, sanoi yksi raportin tekijöistä, professori Jan-Emmanuel De Neve Oxfordin yliopistosta tiedotteessa.

”Tämä on raju muistutus siitä, millaista aineellista ja henkistä tuhoa sodat aiheuttavat monille uhreilleen ja siitä, kuinka tärkeää rauha ja vakaus ovat ihmisen hyvinvoinnille.”

Suomalaiset arvioivat oman hyvinvointinsa keskimäärin lähes kahdeksalla pisteellä kymmenestä.

Viime aikoina on kuitenkin ollut myös keskustelua siitä, kuinka riippumaton raportti on, Helsingin Sanomat on kertonut. Raportti saa esimerkiksi huomattavaa rahallista tukea Arabiemiraateilta, ja joitain ongelmia on havaittu myös tietojen keräämisessä.

Päivitys 18.3.2022 kello 9.33: Juttua päivitetty väliotsikosta alkaen.

Oikaisu 19.3.2022 kello 16.14: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että raportissa olisi käytetty onnellisuuden arvioimisessa kuutta avainmuuttujaa. Tosiasiassa raportissa on vertailtu eri maiden onnellisuutta perustuen ihmisten kyselytutkimuksessa antamiin arvioihin elämänlaadustaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut