Microsoft rakentaa Suomeen datakeskusalueen, joka tuottaa myös kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle

Marin: Hanke nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja puhdistaa energiajärjestelmää.

Vasemmalta Fortumin Nebahat Albayrak, Microsoftin Pekka Horo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Fortumin Markus Rauramo, Fortumin Timo Piispa poseeraavat Helsingissä 17. maaliskuuta 2022 julistustilaisuudessa Microsoft ja Fortum yhteistyöhön.

17.3. 10:54

Tietotekniikkajätti Microsoft rakentaa datakeskusalueen Suomeen. Hankkeesta torstaina julkaistun tiedotteen mukaan datakeskusalue myös tuottaa päästötöntä kaukolämpöä Fortumin asiakkaille pääkaupunkiseudulla.

Yhteishankkeessa Microsoft rakentaa Espooseen ja Kirkkonummelle datakeskusalueen ja Fortum sen yhteyteen hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa sähkönjakeluun liittyvistä investoinneista.

Datakeskusten tuottama hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmöntarpeesta. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys, tiedotteessa kerrotaan.

Lisätehoa pilvipalveluihin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotteessa, että kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen. Hänen mukaansa hanke nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa maan energiajärjestelmää.

Mukana olevien yhtiöiden mukaan investoinnilla on määrä vastata Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Microsoftin datakeskus tuo yrityksille ja suomalaisille mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita hyvin nopealla vasteajalla.

Nyt julkistettua hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä muiden muassa kaupunkien ja kuntien kanssa.

Microsoftin Länsi-Euroopan alueen johtaja Cindy Rose puolestaan sanoi tiedotteessa, että Suomi on digitalisaation ja innovoinnin kärkimaa, jossa maailmanluokan yhtiöt ja edistyksellinen julkinen sektori vievät eteenpäin yhteiskunnan ja yritysten digitaalista murrosta.

Microsoftilla on Suomessa yli 45 000 kaupallista asiakasta ja noin 2 000 kumppaniyritystä. Valtaosa suomalaisista käyttää Microsoftin palveluja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut