Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes: Niinistön ja Putinin välisen puhelinkeskustelun onnistuminen osoittaa, että diplomaattinen yhteys lännen ja Venäjän välillä on vielä olemassa

Presidentit Niinistö ja Putin keskustelivat perjantaina iltapäivällä. Aikaisemmin perjantaina Niinistö keskusteli myös Zelenskyin kanssa.

Arkady Moshes Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä Transforming Ukrainen after the Euromaidan revolution -keskustelutilaisuudessa Helsingissä 3. lokakuuta 2018.

11.3. 13:31 | Päivitetty 11.3. 16:13

Helsinki

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kertoi aikaisemmin perjantaina, ettei hän odota paljoakaan Suomen ja Venäjän presidenttien puhelinkeskustelulta.

”En usko, että sillä voidaan auttaa tilannetta Ukrainassa. Ei ole odotettavissa mitään suurta muutosta tilanteeseen”, Moshes sanoo STT:lle.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kertoo tehneensä aloitteen puheluun.

Lue lisää: Niinistö keskusteli Putinin kanssa Ukrainan inhimillisestä kärsimyksestä – Niinistö korosti tarvetta saada aikaan välitön tulitauko

Muun muassa Venäjän ja EU:n suhteita tutkinut Moshes sanoi aamupäivällä , että presidenteillä on liuta asioita keskusteltavana. Tärkeimpinä ovat Ukrainan tilanne ja yleinen turvallisuustilanne Euroopassa. Huoli Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta noussee myös esille, mutta on eri asia pystyykö Niinistö mitenkään vaikuttamaan Putiniin asiassa.

Venäjän ja Suomen huonontuneet välit pitäisi Moshesin mukaan myös ottaa puheenaiheeksi.

”Venäjän ja Suomen suhteet muuttuivat konkreettisesti muutama päivä sitten”, kun Venäjä määritteli Suomen muiden EU-maiden mukana ”vihamieliseksi maaksi”.

Moshesin mukaan Suomi on viimeksi ollut vihamielisten maiden listalla joskus 1940-luvulla.

Niinistön ja Putinin puhelinkeskustelun järjestyminen osoittaa Moshesin mukaan omalta osaltaan, että diplomaattinen yhteys lännen ja Venäjän välillä on vielä olemassa, ja läntiset johtajat eivät ole luopuneet toivosta Putinin suhteen. Keskusteluja on edelleen pakko yrittää jatkaa.

”On Putinin vallassa lopettaa sota”, joten siksi Putinin kanssa jutellaan. Häntä ei voi jättää huomiotta.

Tunnelmien haistelua

Myös Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg arvioi aikaisemmin perjantaina, että kukaan tuskin odottaa mitään läpimurtoa Niinistön ja Putinin välisestä puhelinkeskustelusta. Hän luonnehtii sitä ennemminkin kanavien auki pitämiseksi, eräänlaiseksi tunnelmien tunnusteluksi ja haisteluksi.

”Keskustelun fokus on varmastikin sodassa: sodan seurauksissa, sodan lopettamisessa tai vähintään humanitäärisen puolen ottamisessa huomioon ja siinä, että konflikti ei laajene.”

Forsberg ei usko, että mikään muu aihe nousee esille, vaikka muista kuin konfliktiin liittyvistä asioista jutteleminen saattaisikin pehmentää ilmapiiriä.

Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Putinin kanssa myös sen jälkeen, kun Venäjä laajensi sotatoimiaan Ukrainassa. Niinistölle puolestaan keskustelu on ensimmäinen Putinin kanssa sodan laajentumisen jälkeen.

”Ei niillä keskusteluilla varmaan voida saavuttaa mitään sen isompaa, jos ei ole aitoa valmiutta edistää joitakin asioita. Sotaankin kuitenkin kuuluu aina diplomatia siellä taustalla.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola totesi Twitterissä niin ikään, että Niinistön puhelu Putinille koskee sotaa.

”Mielestäni ei siis kannata ylitulkita puhelua muuna kuin tien etsimisenä edes rohtuseen humanitääristä turvaa Ukrainassa, ukrainalaisille, tämä kaiken keskiössä”, hän tviittasi.

Macron toivonut yhteydenpitoa Putiniin

Niinistö on keskustellut tänään jo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa. Presidentit keskustelivat Ukrainan sotatilanteesta ja Suomen avusta ja tuesta Ukrainalle, kerrotaan presidentin kanslian tiedotteessa.

Erikseen esillä olivat tarve taata sekä siviilien turvallinen evakuointi humanitaarisia käytäviä pitkin että ydinlaitosten turvallisuus. Presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa.

Putinin kanssa keskusteltavia asioita Niinistö ei ole kommentoinut etukäteen. Hänen mukaansa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on toivonut yhteydenpitoa Putiniin, jos mahdollisuus siihen on. Macron on keskustellut Putinin kanssa myös sen jälkeen, kun Venäjä laajensi sotatoimiaan Ukrainassa. Niinistölle puolestaan keskustelu on ensimmäinen Putinin kanssa sodan laajentumisen jälkeen.

”Olemme nähneet, että kaikesta huolimatta on pidetty tärkeänä, että Venäjään yritetään pitää yhteyttä. Eurooppalaisista presidentti Macron ja [Saksan] liittokansleri [Olaf] Scholz ovat sitä tehneet. Olen kummaltakin heiltä – Macronilta suorastaan kuullut velvollisuudeksi – olla yhteydessä Putiniin, jos sellainen yhteys on”, Niinistö kertoi eilen tiedotustilaisuudessa.

Päivitys 11.3. kello 14.46: Juttuun on lisätty Tuomas Forsbergin kommentit.

Päivitys 11.3. kello 16.13: Muutettu jutun aikamuotoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut