Miten sote-henkilöstö riittää Suomessa? Katso Kiurun tiedotustilaisuus - Kotimaa - Aamulehti

Miten sote-henkilöstö riittää? Näin ministeri Kiuru kommentoi työryhmän kanssa

Ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina, millaisia ehdotuksia erillinen työryhmä on löytänyt sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan riittävyydeksi.

Miten terveydenhoitohenkilökunta saadaan riittämään Suomessa? Työryhmä kertoo perjantaina ensimmäisiä havaintojaan ja ehdotuksiaan. Kuvassa sairaanhoitaja tarkastaa influenssarokotetta työterveys Finlassa Tampereella joulukuun lopussa 2021.

14.1. 11:19 | Päivitetty 14.1. 13:02

Aamulehti

Poikkihallinnollinen työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä.

Ongelmaa ratkaisemaan perustettiin marraskuussa viime vuonna työryhmä, joka esittelee perjantaina ensimmäisiä huomioitaan ja ehdotuksiaan.

Puhetta johtivat sosiaali- ja terveysministeriöstä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja osastopäällikkö Satu Koskela.

Katso koko tiedotustilaisuus alta:

Mukana työryhmässä

Tilaisuuteen osallistui etäyhteydellä työryhmässä olevia työmarkkinajärjestöjen edustajia:

Toimitusjohtaja Markku Jalonen, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Johtaja, hoiva ja osaaminen, Arja Laitinen, Hyvinvointiala HALI

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO

Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, Tehy

Puheenjohtaja Silja Paavola, SuPer

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Sosiaalineuvos Juha Luomala ja neuvotteleva virkamies Päivi Nygren sosiaali- ja terveysministeriöstä

Mitä ehdotetaan?

Työryhmä ehdottaa muun muassa, että koulutusmääriä lisätään tarvittaessa ja myös koulutuspolkuja nopeutetaan. Työryhmä painottaa, että henkilöstön riittävyydestä ja saatavuudesta tarvitaan jatkuvaa tietoa.

”Tiedon hajanaisuus ja vaikea saatavuus on korjattava. Tilannekuvaa ja ennustetyötä varten tarvitaan pysyvä arviointitoiminto. Tilannekuvan kokoaminen ja ennusteen laatiminen aloitetaan heti”, kerrotaan työryhmän tiedotteessa.

Henkilöstön motivointi ja työhyvinvoinnin parantaminen ovat työryhmän mukaan tärkeässä roolissa. Lisäksi tarvitaan sujuvaa työnjakoa, digitalisaatiota ja kansainvälistä osaamista.

Työryhmässä ovat mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt ja ministeriöt. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden ohjelma käynnistettiin marraskuussa 2021.

Työnantajille malli kansainväliseen rekrytointiin

Työryhmän mielestä on tärkeää, että kukin ammattiryhmä voi keskittyä niihin tehtäviin, jotka vastaavat sen ydinosaamista. Tämä koskee myös alalla työskentelevien muiden kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviä sekä tukipalvelujen toimivuutta ja roolia.

Tärkeä motivaatiotekijä on myös henkilöstön mahdollisuus kasvattaa osaamistaan ja edetä uralla.

Kansainvälisellä rekrytoinnilla voidaan täydentää osaavan henkilöstön saatavuutta ja palveluiden turvaamista. Työryhmä ehdottaakin, että työnantajille luodaan kansallisesti tuettu asiakas- ja potilasturvallinen malli rekrytointiin ja poistetaan sen käyttöön liittyvät pullonkaulat.

Päivitys 14.1.2022 kello 12.06: Juttuun on päivitetty työryhmän ehdotuksia sote-henkilöstön riittävyyden parantamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut