Korkein oikeus hylkäsi toimittaja Johanna Vehkoon syytteen Junes Lokan kunnian loukkaamisesta - Kotimaa - Aamulehti

Korkein oikeus hylkäsi toimittaja Johanna Vehkoon syytteen Junes Lokan kunnian loukkaamisesta: ”Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani”

Hovioikeus ja käräjäoikeus olivat tuominneet Vehkoon sakkoihin. Vehkoo toivoo, että KKO:n ennakkopäätös johtaisi kunnianloukkausten tutkinnan ja syyttämisen kriittiseen tarkasteluun.

Johanna Vehkoo julkaisi viime syksynä kirjan oikeudenkäynnistään.

11.1. 9:17 | Päivitetty 11.1. 13:23

Korkein oikeus (KKO) hylkäsi tiistaina toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon syytteen Oulun entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Rovaniemen hovioikeus ja Oulun käräjäoikeus olivat aiemmin tuominneet Vehkoon Lokan kunnian loukkaamisesta Facebook-kirjoituksessa.

Korkein oikeus myönsi Vehkoolle valitusluvan ja kumosi nyt aiemman langettavan tuomion.

Vehkoo kutsui Lokkaa kirjoituksessaan muun muassa natsiksi, natsipelleksi ja rasistiksi. Taustalla oleva tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vehkoon piti marraskuun 2016 alussa mennä Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan ja hän sai kuulla, että Lokka suunnittelee tulevansa kirjakauppaan seuraamaan Vehkoon puhetta.

Lokka kertoi aikeistaan julkisesti Youtubessa. Videon mukaan Lokan ja toisen miehen oli tarkoitus esiintyä Kansan Uutisten toimittajina ja haastatella Vehkoota.

Kun Vehkoo sai tiedon Lokan videosta, hän teki Facebook-ystävilleen näkyvän päivityksen häirintäsuunnitelmasta ja Lokasta.

Korkein oikeus katsoi, että Vehkoon kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa. Lisäksi se koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

Kun ottaa huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitus ei korkeimman oikeuden mukaan kokonaisuutena arvioituna ylittänyt selvästi sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

KKO: Lokan pitää toimiensa takia kestää kovempaa kritiikkiä

KKO huomioi, että Lokka oli jo ennen Vehkoon Facebook-kirjoitusta esittänyt julkisesti muun muassa blogikirjoituksissaan tiettyjä ihmisryhmiä halventavia ja vihamielisiä näkemyksiä. Oikeus katsoi, että Lokan tulee oman menettelynsä vuoksi itsekin sietää kovempaa kritiikkiä omaa toimintaansa kohtaan.

"Provosoivia tai vihamielisiä kannanottoja julkisuudessa esittänyt taikka ääriajattelusta tunnettu poliitikko tai julkisuuden henkilö altistaa itsensä kovallekin kritiikille ja hänen sietokynnyksensä tulee tämän vuoksi olla tavanomaista korkeampi”, KKO muotoilee.

Lokka on tuomittu aiemmin muun muassa kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Osa tuomioista on lainvoimaisia, osasta on valitettu ylempään oikeusasteeseen.

Vehkoo helpottunut

KKO kumosi hovioikeuden tuomion, hylkäsi kunnianloukkausta koskevan syytteen sekä vapautti Vehkoon rangaistuksesta, vahingonkorvausvelvollisuudesta ja velvollisuudesta korvata Lokan oikeudenkäyntikuluja. Vehkoo kertoo olevansa todella helpottunut KKO:n päätöksestä.

”Tämän ei olisi koskaan pitänyt edetä syytteeseen, kun ajatellaan millaisia kunnianloukkausjuttuja pysähtyy esitutkinta- ja syyteharkintavaiheessa. Oli tärkeää saada sananvapautta tukeva ennakkopäätös.”

Vehkoo korostaa, että kyse ei ollut ainoastaan hänen sanavapaudestaan, vaan kaikkien. Sen takia asia piti katsoa korkeimpaan oikeuteen asti.

Hän pitää juttua tärkeimpänä sananvapaustapauksena vuosikausiin. ”Tässä oli kyse siitä, voidaanko puhua äärioikeistolaisten poliitikkojen ja aktivistien toiminnasta siihen viittaavilla nimillä.”

Vehkoo huomauttaa, että syytekynnyksen pitäisi olla korkeampi erityisesti silloin, kun arvostelun kohteena on poliittinen toimija. Tämä sanotaan myös kunnianloukkaussäännöksessä. Syyttäjälaitoksella olisikin hänen mielestään nyt syytä tarkastella omia käytäntöjään.

”Yhdenvertaisuus ei nyt toteudu, ja se on kestämätön tilanne oikeusvaltiossa. Ei voi olla niin, että jätetään syyttämättä karkeita tapauksia, kun poliitikkoon kohdistuva arvostelu menee läpi.”

Vehkoon mukaan tällä hetkellä on hyvin sattumanvaraista, nouseeko kunnianloukkauksesta syyte vai ei.

Vehkoo on vapaa toimittaja ja kirjailija, joka on muun muassa ollut perustamassa Long Play -verkkojulkaisua. Hän julkaisi viime vuonna Oikeusjuttu-nimisen kirjan kunnianloukkausoikeudenkäynnistään.

Päivitys 11.1.2022 kello 13.23: Päivitetty juttua tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut