Teollisuusliitolta lakkovaroitus Teknologiateollisuuden työnantajille - Kotimaa - Aamulehti

Aamulehti seuraa poikkeuksellista tilannetta työmarkkinoilla: Paperiliiton puheenjohtajan mukaan lakko alkaa lauantaina – Metsä Groupin mekaaniseen metsäteollisuuteen neuvottelutulos

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat jättäneet lakkovaroituksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan työpaikoille. Aamulehti seuraa työmarkkinoiden tilannetta tässä jutussa.

Meyer Turku oy:n lakkovahti, varapääluottamusmies Pasi Vänni telakan portti Turussa 3. lokakuuta 2018. Teollisuusliitto on jättänyt lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille.

30.12.2021 13:26 | Päivitetty 31.12.2021 12:17

Helsinki

Sähköliiton hallitus on päättänyt teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloilla työskentelevien sähköliittolaisten työnseisauksesta. Työnseisaus alkaisi erikseen nimetyissä toimipaikoissa 14. tammikuuta ja jatkuisi runsaan viikon.

Seisaus koskisi muun muassa SSAB:n terästehtaita, Konecranesin nosturitehdasta, Outokummun terästehdasta sekä Helsingin ja Turun telakoita.

Päätöksellä Sähköliitto tukee Teollisuusliittoa, jonka työehtosopimusneuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa kariutuivat maanantaina.

Teollisuusliitolta lakkovaroitus

Teollisuusliitto jätti torstaina lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille. Lakkovaroitus koskee yhteensä lähes 300:a toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja malmikaivosten sopimusaloilla.

Lakkovaroituksen alaisissa toimipaikoissa työskentelee yhteensä yli 40 000 sopimusten piirissä olevaa työntekijää.

Teollisuusliitto julistaa lisäksi koko teknologiateollisuuden ja malmikaivosten toimialoille ylityökiellon. Toimipaikkakohtaiset lakot sekä koko toimialoja koskevat ylityökiellot olisivat voimassa 14.–23. tammikuuta välisellä ajalla.

Ylityökielto ja työnseisaukset eivät koskisi Teollisuusliiton mukaan hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Osapuolten välinen erimielisyys liittyy palkankorotuksiin. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan lakkovaroituksen jättämiselle ei ollut vaihtoehtoja, sillä neuvottelut ovat jo pidemmän aikaa jumittaneet paikoillaan.

Teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusalat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan joulukuun 2021 alusta. Neuvottelut Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välillä kariutuivat tuloksettomina 27. joulukuuta.

Myös Ammattiliitto Prolta lakkovaroitus

Ammattiliitto Pro on jätti myös torstaina lakkovaroituksen. Lakko koskisi 14.–23. tammikuuta alkavia työvuoroja erikseen nimetyillä työpaikoilla.

Lakko koskisi myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään lakossa olevaan yritykseen. Lisäksi Ammattiliitto Pro on päättänyt koko teknologiateollisuuden alaa koskevasta ylityökiellosta, joka olisi voimassa 14.–23. tammikuuta.

Aamulehti seuraa työmarkkinoiden tilannetta:

Perjantai 31.12.

Teollisuusliitto ja Metsä Group sopuun mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta

Kello 12.15: Teollisuusliitto ja Metsä Group ovat päässeet neuvottelutulokseen mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta. Teollisuusliiton mukaan neuvottelutulos noudattelee metsäteollisuuteen syksyn neuvottelukierroksen aikana muodostunutta linjaa.

Neuvottelutulos vaatii vielä Teollisuusliiton ja Metsä Groupin hallintojen hyväksynnän.

Jos neuvottelutulos hyväksytään, koskee se noin tuhatta vaneri- ja sahateollisuuden työntekijää.

Paperiliiton puheenjohtaja STT:lle: Lakko alkaa huomenna suunnitellun mukaisesti

Kello 11.12: Lakko UPM:n tehtailla alkaa huomenna suunnitellun mukaisesti, kertoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala STT:lle. Myös alasajo tehtailla on aloitettu.

Lakon on määrä jatkua 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun uusista työehdoista.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta.

Käräjäoikeus katsoi, ettei turvaamistoimen määräämiselle ole edellytyksiä ilman, että Paperiliitolle varataan ensin tilaisuus tulla kuulluksi asiassa. Paperiliitolla on aikaa antaa vastaus 13.tammikuuta asti.

Vanhalan mukaan liitto aikoo käsitellä vastauksen antamista vasta ensi viikolla.

Torstai 30.12.

Teknologiateollisuuden työriitaa ratkotaan valtakunnansovittelijan johdolla ensi viikolla

Kello 16.09: Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton väliseen työriitaan haetaan ensi viikolla ratkaisua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä, että osapuolet tulevat sovitteluun tiistaina 4. tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut