Kolme kaupunkia vetoaa UPM:ää uhkaavan lakon osapuoliin - Kotimaa - Aamulehti

Kolme kaupunkia vetoaa UPM:ää uhkaavan lakon osapuoliin: Rajatkaa työtaistelu voimalaitosten ulkopuolelle

Paperiliitto olisi valmis työskentelemään tehtävissä nykyisellä tessillä, mutta UPM:lle se ei käy, koska se ei ole ollut sopimuksen osapuoli.

Vetoomuksen allekirjoittajia ovat muun muassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja. Kaukaan tehdas Lappeenrannassa kuvattiin vuonna 2015.

30.12.2021 10:27 | Päivitetty 30.12.2021 14:55

Helsinki

Kolme kaupunkia ja energiayhtiötä on lähettänyt metsäyhtiö UPM:ää vuoden alussa uhkaavan lakon neuvotteluosapuolille vetoomuksen, että työtaistelu rajattaisiin voimalaitosten ulkopuolelle. Niiden mukaan voimalaitostoimintojen lakkauttamisen seurauksena muun muassa yhteensä 150 000 asukkaan lämmöntoimitukset voivat vaarantua.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Lappeenrannan, Rauman ja Kouvolan kaupunginjohtajat sekä Lappeenrannan Energian, Rauman Energian ja KSS Energian toimitusjohtajat.

”Vetoomuksessamme korostamme, että ymmärrämme lakon osapuolten perusteita, mutta näemme lakon rajauksen syntymisen ensiarvoisen tärkeänä. Sillä pystyttäisiin välttämään voimalaitosten, jätevedenpuhdistamojen, vesilaitosten ja mahdollisten muiden aineettomien ja aineellisten omaisuuksien vaarantuminen ja varmistamaan toimintojen jatkuminen”, vetoomuksessa sanotaan.

Työntekijöitä edustavan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kommentoi Twitterissä heidän olevan valmiita työskentelemään lakon aikana tehtävissä, jotka takaavat yhteiskunnan toiminnan.

”Tämä tehtäisiin nykyisellä tessillä. UPM vastasi EI käy”, Vanhala sanoo Twitterissä.

Paperiliiton nykyinen työehtosopimus on voimassa enää vuoden loppuun.

UPM sanoi keskiviikkona, että työehtosopimuksella, joka on Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välinen, ei ole niin sanottua jälkivaikutusta, sillä UPM ei ole ollut sopimuksen osapuoli.

UPM vaati käräjäoikeutta määräämään lakkorajat

UPM ilmoitti keskiviikkona jättäneensä Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Siinä vaadittiin, että käräjäoikeus määrää Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan mahdollisen lakon ulkopuolelle.

Turvaamistoimihakemus koski UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

Paperiliitto kertoi keskiviikkona antaneensa UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi. Paperiliiton mukaan esitys vastaa sisällöltään muiden alan yritysten jo hyväksymiä työehtosopimuksia.

Liiton mukaan uudenvuodenpäivänä uhkaava lakko voidaan vielä välttää, jos UPM hyväksyy esityksen. Lakko kestäisi kolme viikkoa, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

Uudet työehtosopimukset on Paperiliiton mukaan sovittu noin 75 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä ja 30 yrityksen kanssa.

Käräjäoikeus hylkäsi UPM:n turvaamistoimihakemuksen

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt torstaina metsäyhtiö UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta. Käräjäoikeus katsoo, ettei tilanteessa ole edellytyksiä määrätä vaadittua turvaamistointa ilman, että Paperiliitolle varataan ensin tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

UPM ilmoitti eilen jättäneensä Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Yhtiö vaati, että käräjäoikeus määrää Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan mahdollisen lakon ulkopuolelle. UPM vaati myös, että turvaamistoimi määrätään ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuus tulla kuulluksi.

Päivitys 30.12. kello 14.54: Lisätty jutun loppuun käräjäoikeuden osuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut